Aant Jelle Soepboer: ga minder nuchter om met de Friese taal

De Friese nuchterheid kan ook gevaarlijk zijn voor onze taal en cultuur. Dat zegt Aant Jelle Soepboer, raadslid van de FNP, in Noardeast-Fryslân. "We moeten van de nonchalance af. Met een afwachtende houding raken we steeds verder van het Fries verwijderd."
Dat zei hij woensdag in Weistra op Wei:
Aant Jelle Soepboer
Soepboer kreeg afgelopen week steun van de volledige raad in zijn gemeente, voor zijn amendement om de Friese plaatsnamen in zijn gemeente als officiële plaatsnaam te gaan gebruiken. Dat betekent bijvoorbeeld dat het niet langer Kollumerzwaag is, maar Kollumersweach. En niet meer Morra, maar Moarre. Wanneer dorpen erop tegen zijn, dan kunnen ze in bezwaar gaan. "Zo kun je de mensen inspraak geven", zegt Soepboer. "Want er zijn plaatsen waar het wat meer genuanceerd ligt. Maar het beleid is duidelijk, net als met het donorbeleid: alle plaatsen krijgen een Friese plaatsnaam, 'tenzij'."
De meeste reacties op het besluit zijn positief, vertelt hij. "Ik word gebeld uit alle hoeken van Fryslân en daarnaast: mooi nieuws, een flink succes, mooi voor onze taal en cultuur." Niet iedereen is positief, maar zij gebruiken daar vaak 'drogredenen' voor, zegt Soepboer. "De vrachtwagenchauffeur zou de plaatsen niet meer kunnen vinden, bijvoorbeeld. Maar wanneer ik in Google Maps zoek naar De Lytse Jouwer, dan vind ik het dorp Hiaure wel, hoor. Je moet ook eens iets durven."

Ook in Baskenland en Wales

Ook voor toeristen gelooft Soepboer niet dat het verwarrend zou zijn. "Die denken niet: 'o, de vorige keer dat ik hier was, was het Oosternijkerk en nu plotseling Easternijtsjerk'. Als je kijkt naar bijvoorbeeld Baskenland of Wales, daar is ook niemand die er komt en vindt dat er debiele dingen op de borden staan. Het is juist authentiek. Het geeft ook meerwaarde aan de economie en de toeristische sector, denk ik."

Fries op de scholen verbeteren

Soepboer werkte als docent in het onderwijs, maar sinds hij vader is geworden, heeft hij een andere baan. Nu is hij adviseur in het onderwijs bij Cedin. Hij zit daar in een team dat zich bezighoudt met meertaligheid en het Fries. "Een van onze grootste doelen is om richting 2030 het Fries op de scholen te verbeteren", zegt hij. "Er zijn altijd mensen die negatief zijn. Het gaat erom dat er een grote meerderheid is die wel positief is. Die moet de negatieve minderheid meenemen."
En hoe wil Soepboer het Fries dan verbeteren op scholen? "Het moet een volwaardige, moderne taal worden. Ik heb zelf vijf jaar Frans gehad op school, maar toen ik in Frankrijk kwam, kwam ik erachter dat ik er helemaal niets van kon. Dat komt doordat ik het hier in Fryslân niet in het echt kan oefenen. Met het Fries kan dat wel. Laten we die meertaligheid gebruiken."
Het gaat Soepboer niet alleen om het schoolvak Fries. Wat hem betreft kan de wiskundedocent zijn vak ook in het Fries geven.
We moeten met elkaar het Fries uit dat conservatief-agrarische hoekje halen en laten zien dat het de taal van de toekomst is.
Aant Jelle Soepboer
Soepboer wil een middencategorie aanspreken. "Taal roept natuurlijk emotie op. Er is altijd een polarisatie tussen een groep die voor het Fries is en een groep die tegen het Fries is. Daarom wil ik die middencategorie bereiken. Ik hoop dat zij tot het inzicht komen dat er veel te gebeuren staat. Met een afwachtende houding raken we juist verder van onze taal verwijderd. Dan is de taal over een paar generaties misschien wel uitgestorven. Ik zie steeds meer ouders die kinderen in het Nederlands opvoeden, terwijl ze allebei Fries zijn. Ik vind dat jammer, ik krijg er tranen van in de ogen. We moeten met elkaar het Fries uit dat conservatief-agrarische hoekje halen en laten zien dat het de taal van de toekomst is."
Het Fries moet de taal van de toekomst worden, zegt Soepboer:
Taal fan de takomst