Hardloopwedstrijd bij Kollumer verzorgingstehuis om Foekje Dillema te eren

Een hardloopwedstrijd van 100 meter langs het Kollumer verzorgingstehuis Meckama State om Foekje Dillema te eren. Eén van de beste Friese atletes ooit woonde ook in het verzorgingstehuis. De hardloopwedstrijd op 22 oktober wordt ook naar haar vernoemd: de Foekje Dillema-bokaal.
© Omrop Fryslân
Erie Dam is één van de bedenkers van het evenement. Met de hardloopwedstrijd wil hij eer geven aan de atlete, die in 1950 uitgesloten werd van officiële hardloopwedstrijden.

Wie was Foekje?

"Zij was een atlete uit Burum die ontzettend hard kon rennen, op de 200 meter was ze niet te verslaan", vertelt Dam. "Fanny Blankers-Koen was altijd bang voor haar wanneer ze dezelfde wedstrijd renden, dan deed zij niet mee."
"Op een bepaald moment is Foekje erg gediscrimineerd. Foekje had wat mannelijke geslachtskenmerken", zegt Dam. Dillema was in 1950 het eerste slachtoffer van een verplichte geslachtskeuring, schrijft haar biograaf Max Dohle. Het Nederlandse team moest zich melden in een Haags ziekenhuis, maar Dillema meldde zich af. Publiekelijk was er niets bekend over de keurigen, en de Atletiekunie maakte ook niet bekend waarom Dillema werd geschorst. Het betekende het einde van haar sportcarrière, een maand nadat ze een Nederlands record liep op de 200 meter.
Foekje Dillema (1926-2007) was een atlete uit Burum. In de korte periode die ze actief was in de atletiek, was ze een grote concurrente van Fanny Blankers-Koen, die, tot Dillema meeliep, een hegemonie had op de 200 meter. Nadat Dillema een seksetest weigerde, is ze door de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie geschorst voor het leven. Na haar dood deed uit DNA-onderzoek blijken dat Dillema 'een mozaïek' was van mannelijke en vrouwelijke chromosomen.
De KNAU heeft na haar overlijden in 2007 excuses aangeboden en haar persoonlijke record op de 200 meter erkend. Volgens Andere Tijden Sport was de schorsing van Dillema het grootste schandaal in de Nederlandse sportgeschiedenis.
De muurschildering van Foekje Dillema op de Meckama State © Kollumaktief

Deelnemers

De wedstrijd wordt gelopen door bekende Friese sporters, twee vrouwen en twee mannen uit verschillende sporten, zoals bijvoorbeeld het voetbal, het kaatsen en het fierljeppen. Frontman van De Kast, Syb van der Ploeg en zijn broer Jacob, een triatleet, hebben de sporters benaderd.
Na de wedstrijden voor de mannen en de vrouwen is er ook nog een wedstrijd voor schoolkinderen. "We willen de jongeren in beweging krijgen."

Met Foekje in de startpositie

"Er ligt nu een parcours bij Meckama State, dat was eerder al onderdeel van ons straatkunstproject. Het is een bestaand pad waar twee mensen 100 meter kunnen hardlopen", aldus Dam. De deelnemers rennen dan langs de muurschildering die sinds dit jaar op de zijkant van de Meckama State pronkt.
De strijd om de Foekje Dillema-bokaal zal op 22 oktober om 15 uur losbarsten.
Erie Dam over de Foekje Dillema-bokaal