Earnewâldster skûtsje wil volgend jaar in 'bubbel' voor kampioenschap zeilen

Als er volgende zomer nog steeds geen coronavaccin is, dan kunnen skûtsjebemanningen in een eigen 'bubbel' in quarantaine gaan en tóch de wedstrijden zeilen. Bij de Formule 1 en de Tour de France doet men dit ook: waarom zou het bij het SKS skûtsjesilen niet kunnen? Dat is het idee van schipper Gerhard Pietersma van het skûtsje van Earnewâld.
SKS Skûtsjesilen bij Terherne op de Snitser Mar © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Gerhard Pietersma: "Er zijn meerdere mogelijkheden, wij als bemanning hebben bedacht om in een bubbel te gaan. Testen laten, vrijdag of zaterdagochtend aan boord en dan onszelf daar redden. We hebben een wasmachine en alles aan boord. Je moet gewoon 14 dagen aan boord blijven, zelf voor het eten zorgen. Dan hoef je niet aan de wal te gaan. Voetballers, de Formule 1, de Tour de France, alles zit in een bubbel. Dit zou voor het skûtsjesilen ook een mogelijkheid zijn."

En de toeschouwers?

De toeschouwers vormen weer een ander verhaal, meent Pietersma. "Wij zijn als bemanning verantwoordelijk voor het zeilen, niet voor het publiek. Het publiek in bootjes zit al 1,5 meter uit elkaar. Op de wal zou je het ook kunnen afzetten zodat mensen er niet mogen komen, dat kan met een Algemene Plaatselijke Verordening."
De skûtsjeschipper wil met de bemanning een plan opstellen. "Dit willen we ook laten toetsen door de Veiligheidsregio, en dan kijken hoe ver de rest wil. Ook al doen er maar zes mee, dan wordt er in ieder geval gezeild. De rest moet het natuurlijk ook willen, ik weet niet hoe men er over denkt, maar dit is een manier."
Schipper Gerhard Pietersma van het skûtsje van Earnewâld
Het SKS Skûtsjesilen in Lemmer in 2019 © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Maar hoe denken de andere schippers erover? Auke de Groot van de Súdwesthoeke: "Het is natuurlijk mooi dat hier over wordt nagedacht", geeft hij aan. "Dat moet ook, want niemand wil volgend jaar weer met de armen over elkaar zitten en niet zeilen."

"Wat te makkelijk over verantwoordelijkheid gestapt"

Toch ziet hij dit plan nog niet zitten. "Er wordt wel wat gemakkelijk over het punt heen gestapt dat we niet verantwoordelijk zijn voor het publiek. Ik zit ook in het SKS-bestuur. Laatst hebben we geprobeerd een jubileumwedstrijd te houden. Er waren verschillende vergaderingen met overheden, maar de verantwoordelijkheid voor het publiek ligt wel bij de organiserende commissie. Dus daar zal echt wat voor moeten worden bedacht. Op de ene locatie kun je publiek beter weren dan op de andere locatie."
Bovendien gaat het ook ten koste van een vakantieperiode, zegt De Groot. "Ik zit met drie gezinsleden aan boord. Het is ook onze vakantie. Om ons nu twee van die drie weken vakantie helemaal buiten te sluiten, tja. Dat is moeilijk om allemaal te organiseren. Het is wat kort door de bocht. Je kunt het volgens mij ook niet vergelijken met de Tour de France, Formule 1 en voetballers. Want dat zijn mensen die het voor hun beroep doen. Maar voor ons is het een hobby."
Schipper Auke de Groot van de Súdwesthoeke