Er komen één of twee Friese corona-testlocaties bij voor het najaar

GGD Fryslân is zich aan het voorbereiden op het najaar: er komen één of twee testlocaties bij in Fryslân. "We hebben nog ruimte om uit te breiden bij de drie bestaande locaties. Maar in de loop van het najaar zullen meer mensen klachten krijgen die op COVID-19 lijken. Over het algemeen zijn dat natuurlijk verkoudheidsklachten. Maar daarom zoeken we er wel één of twee locaties bij," seit Jaap Erik Pijlman fan de GGD Fryslân-testlokaasjes.
Der komme ien of twa Fryske corona-testlokaasjes by foar de hjerst
Op dit moment zijn de wachttijden nog lang. "We hebben het erg druk, als je vandaag belt hebben we nog plek op vrijdag. Maar dat zal niet lang meer zijn, dan wordt het al zaterdag. We kunnen helaas niet uitbreiden omdat de laboratoria hun maximum al hebben bereikt. Het is erg vervelend dat de wachttijden oplopen. We zouden graag zien dat we dezelfde dag of de dag erna een test willen afnemen en dat de uitslag de dag erna bekend is."
De coronatestlocatie in Drachten © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Ook vanwege het aantal mensen dat bijeen mag komen is een uitbreiding nodig, zegt Pijlman. "We kunnen al heel veel mensen testen, maar het moet ook veilig zijn voor de mensen en medewerkers. Je moet niet teveel mensen op één plek hebben."

Laboratoria in Duitsland

Er zijn ook particuliere testen beschikbaar in Fryslân, bijvoorbeeld van laboratoria in Duitsland. Pijlman geeft aan dat er aan gewerkt wordt dat die ruimte hier ook beschikbaar komt. "Ik denk dat dit een van de laboratoria is met een landencontract, die dus bezig is om capaciteit beschikbaar te stellen voor de GGD. Maar op dit moment is dat nog niet gerealiseerd. Men is er druk mee bezig."
Jaap Erik Pijlman van de GGD Fryslân-testlocaties