RIVM breidt rioolwateronderzoek uit: nu landelijke dekking

Rioolwater wordt vanaf nu in heel Nederland onderzocht op het coronavirus. Het RIVM peilt op ruim driehonderd meetpunten bij rioolwaterzuiveringen hoeveel virusdeeltjes er in het water zitten. Dat geeft een beeld van de verspreiding van het virus.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
In april begon het RIVM-onderzoek op twintig plekken. Daarna werd het uitgebreid naar tachtig meetpunten.

Wekelijks

Het onderzoek is een steekproef. Het gebeurt niet continu, maar er wordt een keer per week gekeken in het water dat in 24 uren is verzameld. Bovendien hebben niet alle mensen die Covid-19 onder de leden hebben, virusdeeltjes in hun ontlasting. Het RIVM werkt nog aan een betere dekking van het onderzoek.

Wetterskip Fryslân

Wetterskip Fryslân maakte twee maanden geleden ook al bekend dat ze bij tien rioolwaterzuiveringen het afvalwater controleren op sporen van het coronavirus. Dat zijn naast Leeuwarden, Franeker, Harlingen en Terschelling, ook de zuiveringen bij Joure, Gorredijk, Warns, Drachten en Damwoude. In heel Fryslân zijn 27 zuiveringen.
Hans de Vries van Wetterskip Fryslân over het testen van rioolwater
Kijk voor de actuele stand van het aantal besmettingen in Fryslân en voor elke gemeente op www.omropfryslan.nl/corona of in de omropapp. De cijfers worden twee maal per week geactualiseerd. Op deze pagina is ook een overzicht te vinden van al het nieuws over de coronacrisis in Fryslân.