De bouw van de Leeuwarder veemarkt begint: maatwerk op De Hemrik

De bouw van een nieuwe locatie voor de Leeuwarder veemarkt is eindelijk begonnen. Stichting Veehandel Noord-Nederland huurde altijd ruimte bij het WTC Expo, maar er moest een nieuwe plek worden gezocht. De veemarkt verhuist naar een vernieuwd pand aan de Siriusweg aan de oostkant van bedrijventerrein De Hemrik. Voor de bouw is 3,5 miljoen euro uitgetrokken en in het voorjaar van 2021 moet de veemarkt klaar zijn.
De bou fan de nije Ljouwerter feemerk set útein: maatwurk op De Hemrik
Andries Kingma van de stichting is er over te spreken dat de bouw voortvarend gaat. "We hadden niet gedacht dat het zo snel zou gaan met de bouw, misschien zit de 40ste paal er al in. Ze zijn nu bezig met een hal vóór de bestaande hal. Die is 2.000 vierkante meter, maar dat is te klein voor het vee dat we hier krijgen. Dus er komt 1.000 vierkante meter bij, zodat het vee kan worden gelost. De hal wordt op een moderne manier ingericht, dat is goed voor mens en dier."

Inrichting op maat

Eerder zat er op de locatie aan de Siriusweg een ander bedrijf. "Hier zat een distributiecentrum in voor meel, wij bouwen daar eigenlijk op voort. Niet met meel, maar met de distributie van dieren." Het is volgens Kingma straks een betere plek dan de oude locatie. "Het is groter, maar nog belangrijker: het is praktischer. Vanaf 1963 zat de markt al bij het WTC. Daar moesten wij ons altijd aanpassen, hier hoeft dat minder. We kunnen het helemaal voor onszelf inrichten, bijvoorbeeld met klimaatbeheersing. We kunnen er allerlei aanpassingen doen."

100.000 dieren per jaar

Ook voor het dierenwelzijn is dat van belang, want er komen ieder jaar veel dieren. "Op jaarbasis praat je over zo'n 100.000 dieren. Schepen, koeien, kalveren," zegt Kingma. "Hier komen veel veehandelaren uit Fryslân, Drenthe en Groningen, het vee gaat over heel Nederland, maar wij zijn ook een Europese verzamelplaats zodat we meer afzet hebben."
Verslaggever Johanna Brinkman en Andries Kingma van Stichting Veehandel Noord-Nederland

Meer inkomsten voor de veehouder

Henk Bleker, de voorzitter van belangenbehartiger Vee & Logistiek, vindt het belangrijk dat er een veemarkt in Fryslân blijft. "Er wordt vaak gezegd dat de veehouder meer grip moet hebben op de afzet, ze moeten niet afhankelijk zijn van één afnemer, er moeten meerdere afzetkanalen zijn. Via zo'n veemarkt wordt dat georganiseerd, hier zijn meerdere opkopers en aanbieders. Dan gaat de markt functioneren," zegt Bleker. Volgens hem levert de veemarkt voor de Nederlandse melkveehouders tussen de 800 en 1.400 euro extra inkomsten, omdat ze op een veemarkt een betere prijs kunnen krijgen.

Visie

Betere voorzieningen vormen een groot deel van het plan voor de veemarkt. "Het wordt een veemarkt 3.0, met de beste voorzieningen als het gaat om de welvaart van dieren, maar ook op het gebied van hygiëne. Dit gaat één van de meest moderne veemarkten van Europa gaat worden," vertelt Bleker. Dit beaamt Andries Kingma, die het gebruik van water als voorbeeld noemt. "We hebben veel water nodig, voor de dieren, maar ook voor het schoonmaken, reinigen en ontsmetten. We doen ons best om dat water weer te filteren en te zuiveren zodat het weer schoon in het riool komt. Dat gaat hier gebeuren."
In het voorjaar van 2021 zal de veemarkt klaar voor gebruik zijn.