Mediahuis neemt uitgeverij Friese kranten over: "Toekomst is een stuk zonniger"

De Belgische uitgever Mediahuis neemt definitief NDC Mediagroep over, de uitgever van de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en een groot aantal streekbladen. Vorige week werd al bekend dat de partijen in gesprek waren over een overname. Volgens Evert van Dijk, overkoepelend hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden, is de overname goed nieuws. "De toekomst van onze kranten is een stuk zonniger geworden."
Mediahuis nimt útjouwer Fryske kranten oer
Mediahuis heeft aangegeven dat ze willen doorgaan met de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en het Dagblad van het Noorden met behoud van zelfstandigheid en identiteit. Dat was een voorwaarde van de aandeelhouders van de NDC, FB Oranjewoud en het Je Maintiendrai Fonds.
Evert van Dijk: "Mediahuis hecht er aan dat de drie titels die we hebben, hun onafhankelijkheid en dus ook hun slagkracht behouden. De kranten blijven zelfstandig. Voor NDC is de lokale verankering cruciaal, dat geldt voor onze kranten en ook voor onze vestigingen. Dat blijft gewoon intact. De hoofdredacteuren blijven en ook de directie gaat over in de nieuwe situatie. Mediahuis houdt de autonomie van de verschillende onderdelen intact."
Van Dijk is dan ook zeer te spreken over de overname. "Het is mooi dat de aandeelhouders het stokje willen overgeven aan de nieuwe aandeelhouder, die al decennia in de journalistiek zit." Over de toekomst van het Friesch Dagblad kan Van Dijk nog geen concrete uitspraken doen. "We kunnen nog geen uitspraken doen over de toekomst van het Friesch Dagblad op langere termijn. Maar op korte termijn is de toekomst van deze krant verzekerd. De krant is in 2013 overgenomen door NDC en wordt nu overgenomen door een nog grotere uitgever. De toekomst ziet er zonniger uit voor het Friesch Dagblad."
It gebou fan it Friesch Dagblad yn Ljouwert © Omrop Fryslân
Hoofdredacteur Evert van Dijk
Mediahuis is onder andere eigenaar van de NRC, De Telegraaf en Dumpert. Maandag hebben de aandeelhouders FB Oranjewoud en het Je Maintiendrai Fonds een akkoord getekend met het Mediahuis over de verkoop van de aandelen. Mediahuis neemt de merken en de 600 medewerkers over.
De aandeelhouders zetten NDC Mediagroep eerder dit jaar in de verkoop. Al snel volgden er gesprekken met Mediahuis. "Bij Mediahuis is NDC in veilige handen en is de continuïteit gegarandeerd", zei Pier Baarsma, directeur van NDC Mediagroep.
NDC wordt een dochteronderneming van Mediahuis, zoals Mediahuis Nederland (De Telegraaf) en Mediahuis Limburg (De Limburger) dat zijn. Doel is dat de overname 1 januari een feit is. De Autoriteit Consument en Markt moet de overname nog wel goedkeuren.
Voor ons is het evident: we blijven in de regio.
Topman Gert Ysebaert van Mediahuis
FB Oranjewoud en Je Maintiendrai hebben afgesproken dat ze twee commissarissen mogen aanwijzen voor de raad van commissarissen van NDC. Mediahuis benoemt de andere drie leden. De uitgever blijft vooralsnog in Leeuwarden en Groningen, zegt topman Gert Ysebaert van Mediahuis. "Voor ons is het evident: we blijven in de regio."