Egeltelling: werkgroep hoopt weer op veel meldingen uit Friese tuinen

De populatie egels in Nederland neemt af. Dat is een van de redenen dat dit weekend weer de jaarlijkse Egeltelling wordt gehouden. Mensen kunnen hun waarnemingen van egels doorgeven, ook egels die al eerder zijn gezien mogen worden gemeld. Het hoort bij het 'Egelweekend', een initiatief van de Zoogdierenvereniging, Egelwerkgroep Nederland en Jaarrond Tuintelling.
Een egel © Shutterstock.com (Taty-N)
De droogte van de afgelopen jaren zorgde voor problemen bij de voortplanting van egels. Ook zijn er zorgen over een ziekte: sinds het begin van 2020 worden er steeds meer egels gezien met een huidafwijking. Een verklaring is ondanks onderzoek nog niet gevonden.

2019: meeste meldingen uit Friese tuinen

Vorig jaar zijn er ruim 16.500 egels gemeld. Daarvan waren ruim 2.300 dode egels. Ruim 1.300 van de getelde egels werden in tuinen aangetroffen. Fryslân stond toen op de eerste plaats als het om tuinen gaat.

Waarnemingen

De eerste Egeltelling werd in 2009 georganiseerd en sinds dat jaar is het evenement ieder jaar opgezet. Met de waarnemingen kan een beeld worden gevormd van de verspreiding van egels over het land. Zowel egels in tuinen als egels daarbuiten kunnen gemeld worden. Ook waarnemingen van dode egels zijn welkom. Waarnemingen kunnen worden doorgegeven via de Waarneming-website en op de Tuintelling-website.
Verspreidingskaart van waarnemingen van egels in 2019 © Egelwerkgroep Nederland