Molenstichting wil nieuwbouw Surhuisterveen lager en verder van de molen af

'Stichting De Feanster Moune' hoopt dat de Raad van State wat doet aan de hoogte en plaats van twintig nieuwbouwhuizen aan de Molenweg in Surhuisterveen. Volgens de molenstichting haalt de nieuwbouw nog meer zuidwestenwind uit de wieken van de molen.
© Wikipedia, Akoopal
Het gaat om de 150 jaar oude korenmolen 'Nôtmûne Koartwâld'; een molen die belangrijk cultuurhistorisch erfgoed is in Achtkarspelen. De nieuwbouwhuizen worden te hoog en komen te dichtbij de molen te staan, vindt de stichting. Op die manier wordt het cultuurhistorisch erfgoed van Achtkarspelen aangetast, zit woordvoerder Jan Durk Benedictus vrijdag bij de rechtzzaak in Den Haag. "Als een molen stilstaat, is het net een lantaarnpaal en rijdt iedereen er voorbij. Alleen een draaiende molen trekt bezoekers."
Jan Durk Benedictus: "Je stapt niet zomaar naar de Raad van State, dat is voor ons zeer spannend. We hebben het besproken met de bouwer en met de gemeente, maar dat hielp niet. De insteek is dat er wel woningbouw mag komen in Surhuisterveen, maar niet van deze hoogte. Er mag tot 11 meter gebouwd worden en daar mag zelfs nog 1,10 meter bovenop komen als bewoners of de bouwer dat willen."

Niet tegen nieuwbouw

De molenstichting is niet tegen het nieuwbouwplan, maar wil de huizen lager en verder van de molen vandaan hebben. De gemeente Achtkarspelen houdt een hoogte van tussen de elf en twaalf meter aan voor de huizen, maar van de stichting mag dat wel terug naar zes tot zeven. Verder willen ze het plan het liefst op 400 meter afstand hebben, maar in ieder geval meer dan de honderd meter die de gemeente nu aanhoudt.
De gemeente doet haar best om de molen en omgeving in stand te houden, zo zegt een woordvoerder van Achtkarspelen. "We snoeien het opgaande groen terug en het gebied rond de molen proberen we zo veel mogelijk open te houden."
De Raad van State doet over enkele weken uitspraak.
Jan Durk Benedictus van de molenstichting