GGD: liever niet testen bij commerciële testbureaus

Deze week zijn er 37 Friezen positief getest op het coronavirus, vorige week waren dat er 28. 700 mensen meer dan vorige week hebben zich laten testen.
GGD 11 septimber
Het aantal besmettingen in Fryslân is dus omhoog gegaan, maar niet zo snel als het landelijk aantal besmettingen. Op de drie testlocaties zijn deze week zo'n 5.000 mensen geweest om zich te laten testen. Dat is een nieuw record. Het zijn 700 bezoekers meer dan een week geleden. "Dat is nog altijd ontzettend laag. We zitten nog altijd onder de één procent positieve testen. Het landelijke gemiddelde is drie procent en in Den Haag is het zelfs 8 procent", zegt Margreet de Graaf van de GGD.
De coronatestlocatie in Drachten © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
De wachttijden om een test te krijgen was de afgelopen week het onderwerp van veel gesprekken. In theorie zou de GGD meer kunnen testen, bijvoorbeeld door de bureau's tot 18.00 uur open te houden in plaats van tot 15.00 uur. Dit zal volgens de GGD echter niet veel effect hebben, want dat zou het probleem van de testlocaties naar de laboratoria doorschuiven, daar is nog niet genoeg capaciteit om zoveel testen te verwerken.
De coronatestlocatie in Drachten © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Door de lange wachttijden zoeken sommige mensen en bedrijven naar andere testmogelijkheden, bijvoorbeeld bij commerciële partijen. "Dat is natuurlijk begrijpelijk," zegt De Graaf. "Maar wij kunnen niet instaan voor de kwalitiet van de commerciële bedrijven". Zo kan het volgens haar voorkomen dat testen bij commerciële bedrijven een negatieve uitslag geven, terwijl de testpersoon wel besmet is met het coronavirus. "Daarom hebben wij liever dat mensen met klachten hen melden bij de GGD. Ook als u dan wat langer moet wachten."

Cijfers

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Friesland zijn er 869 inwoners van de provincie positief getest. Het aantal ziekenhuisopnames blijft staan op 131, het aantal doden op 69.
De meeste besmettingen afgelopen week waren in de gemeente Leeuwarden (12). Daarmee gaat Leeuwarden (134 besmettingen) de gemeente Súdwest-Fryslân (130 besmettingen) voorbij als gemeente met de meeste besmettingen sinds de uitbraak van het coronavirus in Fryslân.
De coronatestlocatie in Drachten © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Kijk voor de actuele stand van het aantal besmettingen in Fryslân en per gemeente op de dossiersite of in de Omrop-app. De cijfers worden twee keer per week geactualiseerd. Op deze website is ook een overzicht te vinden van al het nieuws over de coronacrisis in Fryslân.