Advocate begint 'Kinderkookschool' in Heerenveen

Kinderen meer leren over gezond en goedkoop eten koken. Dat is het idee achter de 'Kinderkookschool' in Heerenveen die vrijdag begint met een pilot. De school is bedoeld voor kinderen uit groep 6, 7 en 8. In wijkcentrum De As gaat een groep kinderen vrijdagmiddag aan de slag. "Ik ben betrokken bij heel veel maatschappelijke projecten. Ik hoorde daar dat gezond eten voor heel veel kinderen niet aan de orde is", zegt initiatiefneemster Ilse van Ast.
© Eigen foto
"Toen heb ik contact opgenomen met het JOGG, Jongeren Op Gezond Gewicht, van de gemeente Heerenveen. Zij gaven aan dat er wel behoefte was aan meer initiatief op dit gebied. In samenwerking met het JOGG hebben we toen bedacht om een Kinderkookschool op te richten", zegt Van Ast, die in het dagelijks leven advocate is.

Praktijk

De lessen op de 'Kinderkookschool' vinden natuurlijk niet plaats achter een bureau. "Het zijn echt praktijklessen. Wij hebben foodtruck MamaMascha uit Leeuwarden gevraagd om de lessen te verzorgen. Zij heeft veel ervaring op dit gebied. We maken gebruik van een programma van het Voedingscentrum", zegt Van Ast.
"In dat programma laten ze kinderen op een leuke en speelse manier, dus niet met het vingertje omhoog van je moet gezond eten, kennis maken met gezond eten. MamaMascha heeft een aantal receptjes daaruit gezocht en die gaan de kinderen vandaag klaarmaken. Volgens mij gaan ze vandaag groentesoep maken, warme appelbroodjes en feestprikkers. Daarnaast krijgen ze nog les over hygiëne, hoe doe ik dat in de keuken en krijgen ze nog iets te horen over voedselveiligheid."

Verschillende culturen

De Kinderkookschool is niet alleen het kennismaken met gezond eten, maar ook met andere culturen. "Het Voedingscentrum heeft ook recepten uit diverse culturen. Ik denk dat het ook heel erg leuk is dat kinderen wat meekrijgen van andere eetgewoontes", zegt Van Ast.
Op dit moment is de Kinderkookschool nog in de pilotfase. "De pilot zit helaas vol. Als het aanslaat dan komen er zeker meer kooklessen en dan zijn er weer nieuwe kinderen welkom", aldus Van Ast.
Ilse van Ast