Noord Nederlands Orkest na half jaar weer op het podium in Fryslân

Het NNO, het Noord Nederlands Orkest, stond donderdag voor het eerst sinds het uitbreken van corona weer eens op de bühne in Fryslân. In De Lawei in Drachten werd voor zo'n 200 toeschouwers Beethovens zevende en het stuk In Vrijheid opgevoerd. Een project waarin samenwerking is gezocht met jongeren uit de drie noordelijke provincies.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
De jonge muzikanten zijn begin dit jaar geselecteerd na een oproep van het NNO om aan de slag te gaan met het thema vrijheid. 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ze kregen de kans hun eigen muziek op de grote podia in Fryslân, Drenthe en Groningen te krijgen. De voorstelling zou in april al worden opgevoerd, maar de uitbraak van corona zorgde ervoor dat alles werd afgelast. Voor de muzikanten zelf gaf het nieuwe inspiratie. Zo namen ze hun ervaring mee het podium op.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Naast In Vrijheid werd ook Beethoven 7 opgevoerd. Een passend stuk muziek, zegt Jacob Fröhlich van het NNO. Het is dit jaar ook 250 jaar geleden dat hij werd geboren. "Beethoven was ook bezig met vrijheid. Hij wilde ook graag toegankelijk zijn." Voor het NNO is zo'n stuk niet ongewoon. Maar, door alle maatregels kan het minder groot opgevoerd worden dan anders. Fröhlich: "We hadden oorspronkelijk Beethoven 9 gepland. Daar zijn alleen meer musici voor nodig. Dat past nu niet op het podium."
De samenwerking met de jeugd is goed geslaagd, vindt Fröhlich. "De missie is zeker geslaagd. We geven zo ook een podium aan de jeugd. Een leidraad om een nummer zo te ontwikkelen dat het op het podium kan."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Verslaggever Hayo Bootsma was bij het concert