Verhalenavond gaat door: grote behoefte aan 'live' ontmoetingen

Het begint zo langzamerhand een traditie te worden: de verhalenavond in november. De avond vormde in 2018 het startpunt van Culturele Hoofdstad en zal dit jaar voor de derde keer plaats vinden. In de hele provincie worden in intieme setting verhalen gedeeld. Lange tijd was het niet zeker of de editie digitaal of in het echt zou plaatsvinden. De organisatie is er nu uit: het wordt een avond waarbij mensen elkaar écht kunnen ontmoeten.
Ferhalejûn
Eerder is er een proef gedaan met een digitale verhalenavond, maar dat is toch heel anders, vindt de organisatie. "We vinden het belangrijk dat mensen elkaar in klein comité live kunnen zien. Dat hebben we zo ongelooflijk gemist", aldus Janneke de Haan, artistiek leider van de Verhalenavond. Eerst was het thema 'water', maar dat is nu veranderd naar het virus dat ons al maanden in z'n greep houdt.
Iedereen kan zijn verhaal vertellen, maar de organisatie richt zich extra op de zorg en wil graag een platform bieden voor zorgmedewerkers, die hun ervaringen met het werken in tijden van corona kunnen delen.
© Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Eén van de deelnemers uit de zorgsector is huisarts Marjan Hoexum uit Sexbierum. Ze vertelt over de roerige begintijd van de coronacrisis, toen er nog veel onzeker was en er niet veel getest kon worden. "Het kwam heel dichtbij toen een van onze assistentes besmet bleek", zo vertelt Hoexum. Dat waren onzekere en stressvolle tijden, want was de rest van de huisartsenpraktijk ook besmet? Het verhaal van Hoexum gaat over wat deze onzekerheid doet met haar als huisarts.
Als huisarts is zij altijd degene die naar het verhaal van de patiënt luistert. Dit keer was het andersom. "Het is ook goed om eens het verhaal van de kant van de dokter te horen en wat het corona-virus met ons doet. Wij zijn ook gewoon mensen."
Huisarts Marjan Hoexum