Friese Milieu Federatie en provincie positief over nieuw mestbeleid, LTO kritisch

Het is niet helemaal terecht dat landbouwminister Carola Schouten zoveel kritiek over haar heen kreeg, nadat ze haar nieuwe visie op het mestbeleid naar buiten bracht. Dat zegt directeur Hans van der Werf van de Friese Milieu Federatie. Ook gedeputeerde Klaas Fokkinga is positief over de voorstellen.
© Timo Jepkema, Omrop Fryslân
De minister wil dat melkveehouders de mest op het eigen bedrijf of bij een boer in de directe omgeving uitrijden. De intensieve sectoren moeten het naar een mestverwerker brengen.
"We zijn er eigenlijk wel blij mee dat de minister een keuze gaat maken", zegt Van der Werf. Volgens hem is het belangrijk dat er nu duidelijk beleid komt. "Dit geeft in ieder geval duidelijkheid, de afgelopen jaren zien we dat er heel veel met mest wordt gesleept. Soms gaat het allemaal naar het zuiden of wordt het afgezet. Dit geeft in ieder geval helderheid voor iedereen."
Van der Werf begrijpt dat sommige boeren niet blij zijn met de voorstellen. "Ze willen meer zelf de ruimte hebben om keuzes te maken, maar we hebben afgelopen jaren gezien dat dat niet lukt. De huidige regelgeving geeft veel ruimte, de minister trekt de touwtjes wat meer aan en wil duidelijkheid creëren."
Hans van der Werf
Jan Teade Kooistra, regiobestuurder van landbouworganisatie LTO, staat er een stuk kritischer in. Hij is bang dat de plannen van Schouten de boeren op kosten jaagt, bijvoorbeeld omdat ze land moeten kopen om de stront uit te rijden. "Land is duur. Als je al op het randje zit dan kan dit je net de kop kosten." Kooistra vindt dat Schouten beter naar de boeren moet luisteren en haar meer moet richten op maatwerk.
Jan Teade Kooistra © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
De plannen van minister Schouten sluiten goed aan bij de ideeën van de provincie om naar een grondgebonden sector te groeien. "Dat spreek ons wel aan", vertelt gedeputeerde Klaas Fokkinga. Maar er moet volgens hem nog wel veel besproken en geregeld worden. "De provincie kan daarbij faciliteren." Fokkinga begrijpt de zorg van boeren dat ze land moeten bijkopen om de mest kwijt te kunnen en dat dit hun de kop kan kosten. "Dat mag natuurlijk niet gebeuren, daar moeten we goed naar kijken."
Klaas Fokkinga © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Gedeputeerde Klaas Fokkinga