Steeds meer mensen kiezen voor commerciële coronatest

Omdat er voorlopig geen einde lijkt te komen aan de drukte bij de coronatestlocaties, denken steeds meer partijen erover om commerciële labs te vragen voor een coronatest. In het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen zit zo'n commercieel lab.
Hieltyd mear minsken kieze foar kommersjele coronatest
Het lab zit sinds begin juli in skybox 36 en is onderdeel van Het Huisartslab. Die organisatie heeft 24 locaties in Nederland waar getest word. De hoofdlocatie zit in Baarn in de provincie Utrecht. Ze werken met Duitse laboratoria, waar geen wachttijden zijn. Een test bij Het Huisartslab kost wel 80 euro, maar gaat een stuk sneller dan de reguliere tests van de GGD.
Mensen die zich willen laten testen, kunnen ook meteen terecht in het stadion. Het Huisartslab garandeert dat er meteen kan worden getest, maar op de uitslag moet je wel even wachten: tussen de 60 en 70 uren.

Uitzicht op het stadion

In de skybox in Heerenveen was het donderdagmiddag druk: in de wachtkamer staat een zestal mensen en op datzelfde moment werden drie mensen getest. "Vanuit de testlocatie heb je uitzicht op het stadion", schetst verslaggever Auke Zeldenrust de locatie. "Aan de ene kant van de ruimte zie je de bar, aan de andere kant zie je twee tafeltjes met buisjes waar de laborant en de verpleegkundige hun werk doen.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Verslaggever Auke Zeldenrust ging naar het coronalab in Heerenveen
Voor sommige mensen zit er veel tijdsdruk achter een test. Een afspraak krijgen bij de GGD en dan wachten op de uitslag duurt voor hen te lang. Steeds meer scholen en andere organisaties waar het personeel niet lang weg kan blijven, maken gebruik van de commerciële testlocaties.
"Bij de GGD heb ik een aantal dagen wachttijd. Vanochtend om 10.00 heb ik me hier ingeschreven en ik kon direct terecht", vertelt een vrouw in de wachtkamer. Zij heeft haar eigen apotheek en kan niet zomaar lang thuis zitten. Ze zou haar eigen medewerkers ook adviseren een commerciële test te laten doen.
Een andere vrouw kwam bij Het Huisartslab terecht via haar apotheek. "Als je klachten hebt, mag je niet op het werk komen. Ik heb vanochtend gebeld en kon meteen terecht", vertelt ze.
Directeur Maarten Cuppen van het bedrijf U-Diagnostics