Eind aan iconische watersportwinkel: "We kunnen de tijd niet terug draaien"

Het is een iconische winkel in de binnenstad van Leeuwarden. Althans, voor elk die iets met watersport heeft. Deze week zijn de deuren van Wagenaar Watersport aan de Wijbrand de Geeststraat voor de laatste keer open. In de toekomst moeten er appartementen in het gebouw komen. En dat doet eigenaar James Witteveen toch wel pijn: "Het is jammer dat het gebouw voor Leeuwarden niet blijft bestaan. Maar dat is de tijd. Dat kunnen we niet terug draaien."
Wettersportwinkel Wagenaar
"Ik ben hier 28 jaar geleden begonnen als invalkracht", vertelt Witteveen in zijn winkel, terwijl hij om zich heen kijkt. "Daarna zocht Wagenaar een opvolger, dus toen heb ik de zaak samen met mijn vrouw overgenomen. En dat is natuurlijk wel raar, om een familiebedrijf over te nemen. En we hebben dat 28 jaar met veel plezier gedaan."
Tot 2004 waren er zelfs nog twee zeilmakers actief in de ruimte boven de winkel. "Die hadden een opslagruimte, daar ben ik sinds die tijd eigenlijk niet meer geweest. Daar moet ik de komende dagen nog wel opruimen. Ik ben benieuwd wat ik daar precies tegenkom. Maar toen de laatste zeilmaker met pensioen ging, hebben wij vol ingezet op verkoop via internet. Dat werkte goed, maar dat hadden we ook wel nodig."
James Witteveen over zijn watersportwinkel
Toch lijkt het wat vreemd, een watersportwinkel middenin de binnenstad. "In 1926, toen de familie Wagenaar hier de winkel opende, was dat nog helemaal niet zo. Dat is allemaal door de jaren heen zo gegroeid."
Wie door de winkel loopt, ziet een grote diversiteit aan goederen. Van dekstoelen en schipperspetten tot boeien en helmstokken, bij Wagenaar was het te vinden. "Naast bootjesmensen hebben wij hier ook geel-blauwe vlaggen, daar kwamen natuurlijk veel Leeuwarders op af. Ik heb volgens mij wel eens nee moeten verkopen, maar waar dat voor was, dat weet ik al niet meer."
In de ruimte boven de winkel zit de plek waar destijds de zeilmakers zaten. Op de vloer zijn nog tekeningen te zien, met afmetingen voor valkjes en BM'ers. "Het doek werd dan op de grond neergelegd, en dan konden je dat gebruiken om het uit te meten. Er zaten hier wel zes of zeven zeilmakers, en daarnaast nog meerdere vrouwen achter een naaimachine. Er werden hier ook tenten gemaakt, en slaapzakken bijvoorbeeld. Er was hier veel werk. Later hebben wij ons gespecialiseerd in de watersport."

'Open lucht showroom in de Prinsentuin'

Op de oude snijtafel ligt nog een zwart-wit catalogus, met foto's van tentjes in de Prinsentuin in Leeuwarden. Daar had Wagenaar een soort van showroom in de open lucht, waar mensen dan een tent uit konden kiezen, en Wagenaar maakte die dan. Mensen gingen er bijvoorbeeld mee naar de eilanden te kamperen.
Het spijt Witteveen wel dat de winkel er straks niet meer is. "We hebben nog wel geprobeerd om een opvolger te vinden, maar dat is niet gelukt. Dat is wel jammer, maar het is ook de tijd. Het is nu eenmaal zo..."
Op bezoek op de zolder van de winkel