Duikteam houdt opnieuw opruimactie van MSC Zoe-goederen in Noordzee

Een duikteam, bestaande uit 30 vrijwilligers, gaat maandag 14 september van start met het opruimen van de Noordzee. Op achttien verschillende wrakken zullen de ervaren duikers dertien dagen lang goederen uit de containers van MSC Zoe weghalen. Ook nemen ze ander afval mee, zoals visnetten. Ze vertrekken met twee schepen vanuit de haven Lauwersoog.
De MSC Zoe is één van de grootste containerschepen van de wereld. In de nacht van 1 op 2 2019 januari verloor het honderden containers boven de Waddeneilanden. Meer nieuws daarover is te vinden op onze dossierpagina.
Naar schatting ligt er nog 800.000 kilo vermiste lading in de zee. Als die niet geborgen wordt, valt die op korte termijn uiteen of verdwijnt die in het milieu. Het duikteam duikt op de locaties noordelijk van Ameland en Schiermonnikoog, net buiten de vaarroute die de MSC Zoe heeft afgelegd.
In dit gebied hebben enkele vrijwilligers afgelopen juli een voorverkenning gedaan. Er zijn 45 locaties gescand en daarbij is vastgesteld dat er nog altijd verloren lading ligt en een schoonmaakactie nodig is.

Biologische hotspots

Scheepswrakken zijn biologische hotspots in zee. Ze fungeren als kraamkamers en schuilplekken voor veel beesten. Er leven naar schatting goed 500 verschillende diersoorten op de wrakken. Het afval op de zeebodem verzamelt zich vaak bij de scheepswrakken omdat ze boven de zandbodem uitsteken. Het afval is moeilijk te bergen omdat het vastzit en voor een deel onder het zand is verdwenen.
Daarnaast zijn veel wrakken aangemerkt als historisch erfgoed, waarbij er voorzichtig te werk moet worden gegaan. De vrijwillige duikers verwijderen het afval voorzichtig met de hand om de biotoop zo min mogelijk te verstoren en het wrak niet verder te beschadigen.

Stichting Duik De Noordzee Schoon

De schoonmaakactie wordt georganiseerd door Stichting Duik De Noordzee Schoon. Het duikteam bestaat naast supportduikers uit marien biologen, amateurarcheologen, ecologen, fotografen en filmers. Ze maken scheepswrakken veilig voor het onderwaterleven en historisch erfgoed, de vervuiling en het leven in de Noordzee zichtbaar voor het grote publiek.
Het team werkt samen met onderzoeksbureaus, het bedrijfsleven, universiteiten en de overheid. De stichting streeft naar een schone en gezonde Noordzee waar visserij, energiewinning en recreatie duurzaam in harmonie zijn met flora en fauna. Ze organiseerden de afgelopen tien jaar 14 expedities met een groot duikschip. Door de geldende RIVM-regels in verband met het coronavirus heeft de expeditie dit jaar een andere manier van uitvoering
In september vorig jaar organiseerde Stichting Duik De Noordzee Schoon ook een duikexpeditie in de Noordzee. Daarbij werd 2.500 kilo afval geborgen. Daarvan is volgens de stichting 500 kilo afkomstig uit containers die het schip MSC Zoe begin dit jaar kwijtraakte.