Festival Explore the North maakt eerste namen bekend

Columnist Bas Heijne, volkszangeres Lyra Pramuk en Nynke Laverman die haar nieuwe album presenteert, horen bij bij de eerste namen die in november op het Leeuwarder festival Explore the North staan. Het festival ziet er dit jaar anders uit dan voorgaande jaren. Zo komt de Stadskas op het Oldehoofsterkerkhof niet terug en is het grootste deel van het programma op vier locaties.
Bas Heijne © ANP
Naast Heijne, Pramuk en Laverman komen performer Chagall, fanfiction-schrijfster Alma Mathijsen en poëziegroep Poetic Resistance naar de achtste editie van het festival, dat wordt gehouden van 20 tot en met 22 november. Een groot deel van het programma is in de Westerkerk, Zalen Schaaf en de Bonifatiuskerk.

Westerkas

De festivalorganisatie vraagt bezoekers van tevoren zelf uit te kiezen waar ze heen willen, zodat er niet te veel mensen tegelijk op dezelfde plek zijn. In plaats van de Stadskas, die de afgelopen twee jaar op het Oldehoofsterkerkhof stond, komt er nu een Westerkas: het programma van de Stadskas in de Westerkerk.
Explore the North werkt dit jaar voor het eerst samen met Liet. De organisatie van het Friese songfestival wordt een breder platform voor Friese muziek. Liet presenteert op het festival drie duo's die nieuwe Friese muziek maken: Iris Kroes met Wander Kars, Huub Prins met Bobby Choco en Zea met Dina.