Wiebe Kootstra stapt over naar gemeente: "Ik wil benaderbaarheid behouden"

Festivalproducent Wiebe Kootstra, onder andere de grote man achter de festivals Psy-Fi en Promised Land, wordt vanaf 1 oktober de nieuwe evenementencoördinator van de gemeente Leeuwarden. Kootstra maakt de overstap van de commerciële naar de ambtelijke kant en wil de verbindende factor zijn tussen de sector en het bestuur. Dat is nodig, want aankomend jaar verwacht hij veel hobbels in de weg voor evenementen.
© Omrop Fryslân
"Het is een hele stap", vertelt Kootstra. "Maar alles wat we het afgelopen decennium hebben gedaan in de cultuur, deden we in nauwe samenwerking met de gemeente en de evenementencoördinator. Het is een verschuiving van werkzaamheden, maar wel in dezelfde sector." De functie van evenementencoördinator wordt nu nog vervuld door Jan Strieber, die nog enige tijd aanblijft om een aantal zaken over te dragen.
Kootstra rondt op dit moment ook zijn laatste projecten af. Hij vindt het aan de ene kant lastig om die achter zich te laten. "Bijvoorbeeld het Fries StraatFestival, waar ik al 15 jaar bij betrokken ben. Natuurlijk doet dat iets met je als iets dat je hebt opgebouwd, moet afstoten. Maar op een gegeven moment is het tijd voor een volgende stap", legt Kootstra uit.

Verbindende factor

Kootstra hoopt de verbindende factor te zijn tussen de evenementen die op de rol staan en de gemeente. "De cultuursector is een prachtige sector, die de afgelopen jaren sterk is geprofessionaliseerd, maar door de coronacrisis wel noodlijdend geworden", zegt Kootstra.
"Daardoor moeten we het komende jaar wel behoorlijk de schouders eronder zetten om het verder afbrokkelen en het omvallen van partijen te voorkomen. Ik ben ervan overtuigd dat ik in die rol als evenementencoördinator meer als spin in het web voor de evenementen kan dienen."

Benaderbaar blijven

Kootstra was bij festivals altijd veel in gesprek met omwonenden. "Bij evenementen ging er altijd een brief uit naar omwonenden met mijn telefoonnummer. Toen was ik voor alle omwonenden van alle evenementen al benaderbaar en dat blijf je, maar nu ben ik een andere partij in het gesprek. Die benaderbaarheid wil ik behouden en waarborgen."
Wiebe Kootstra