Noardeast-Fryslân wil weten wat inwoners van plan zijn met oud en nieuw

De gemeente Noardeast-Fryslân kijkt alvast vooruit naar de laatste dag van het jaar. Vanwege het coronavirus en een nieuwe subsidieregeling wil de gemeente weten wat de plannen zijn van de inwoners tijdens oud en nieuw. Burgemeester Johannes Kramer spreekt de inwoners aan via een film.
In de video roept Kramer de inwoners van zijn gemeente op om voor 1 oktober hun plannen voor oud en nieuw kenbaar te maken, omdat de verwachting is dat de coronacrisis eind december nog niet voorbij zal zijn. Kramer: "We willen op tijd weten wat er speelt, zodat we met de organisatoren kunnen inspelen op alle maatregelen die er mee samenhangen. Dat mensen elkaar niet besmetten."
Volgens Kramer is een vroege planning wel nodig. "We zijn een grote gemeente met vijftig dorpen en één stad, waar men doorgaans ook graag aan carbidschieten doet. We hebben ook een beperkt aantal ambtenaren. Omdat we niet drie dagen van tevoren een stortvloed aan aanvragen willen krijgen, proberen we dat vroeg in te zetten. Zo kunnen we maatwerk leveren voor mensen die graag knallend het nieuwe jaar willen inluiden."
© Wikimedia Commons
Naast de coronamaatregelen, wordt ook de herindeling van de gemeente besproken in de oproep van Kramer. "We zijn van drie gemeenten naar één gegaan. Tot nu toe was er voor elke gemeente en de inwoners een aparte regeling, maar vanaf dit jaar is er één 'geharmoniseerde' regeling. Dat betekent dat het op sommige plaatsen net even wat anders gaat dan dat men gewend was. Vandaar dat we ze er extra op willen wijzen."
In iedere plaats waar men iets wil organiseren met oud en nieuw kan men nu rekenen op een basisbedrag van 250 euro. "En daar krijgen we dan nog drie kwartjes per inwoner overheen", zegt Kramer. "En voor meer dan 2000 inwoners is de inwoners tussen de 1000 en 2500 euro."
Burgemeester Johannes Kramer