Workum krijgt nieuwe kerkklok na meer dan drie eeuwen

Na 330 jaar krijgt Workum een derde klok in de kerktoren van de Gertrudis aan de Merk. De klok is afgelopen vrijdag gegoten in Duitsland en heeft een gewicht van zo'n 1300 kilo. In oktober komt hij naar Fryslân.
© Jaap Pompstra
In de klokkenstoel van de kerktoren hingen al twee klokken, maar er was ruimte voor nog een derde. Volgens voorzitter Hans Boekhoven van de Stichting tot behoud van monumenten in de gemeente Súdwest-Fryslân is het een raadsel waarom de derde klok er nooit is gekomen. "We hebben het laten onderzoeken. Waarom die derde klok niet opgehangen en gemaakt is, is eigenlijk nog een beetje onduidelijk. Er komt ook weleens het verhaal naar voren dat er destijds geldgebrek is geweest om die derde klok te maken."
In 2018 is de klokkenstoel gerestaureerd en geschikt gemaakt voor het dragen van het totale gewicht van de drie klokken. "Er hangt dan ongeveer voor 5000-6000 kilo in de klokkenstoel", zegt Boekhoven, die ook oud-burgemeester is van de eerdere gemeente Nijefurd, waar Workum destijds onder viel.
In de klok is in hoofdletters de volgende tekst te zien:
GEARTRUI IS MYN NAMME.
AS IK DE OAREN FOLGJE,
JOU IK DE HEECHSTE KLANK.
HEAR ÚS OAN BY FEEST EN TANK.
IK BIN GETTEN FOAR DE STÊD WARKUM,
TROCH RINCKER ÚT SINN,
YN IT LÂN FAN NASSAU. MMXX
De stichting heeft van verschillende kanten geldbijdragen gekregen om de derde klok te kunnen bekostigen en daar is Boekhoven erg blij mee. "Dat is wonderbaarlijk goed gegaan. Het is een klok die ongeveer 1.60 meter hoog is en een diameter van anderhalve meter heeft. Dan praat je dus over 50.000 euro."
Op 26 oktober wordt de klok van Duitsland naar Workum vervoerd. Boekhoven verwacht dat rond eind oktober iedereen kan genieten van het geluid van de derde klok. "Ik weet dat de bevolking van Workum hier heel blij mee is."
Hans Boekhoven over de nieuwe klok voor Workum