MVV zegt: geen racistische spreekkoren tegen Cambuur-speler Kallon

Voetbalclub MVV Maastricht zegt dat er in de wedstrijd tegen SC Cambuur van afgelopen zaterdag geen sprake was van racistische spreekkoren. De Limburgse eerstedivisieclub zegt, na eigen onderzoek, dat één supporter 'iets heeft geroepen' naar Issa Kallon.
© Orange Pictures
"Middels camerabeelden is vast komen te staan dat de supporter inderdaad iets roept naar Kallon. Of het racistische opmerkingen zijn - waar de voetballer van spreekt - is niet door deze camera's - die in de nok van het stadion hangen - waar te nemen. In de media werd gesproken over spreekkoren van de MVV-aanhang. Dit is pertinent onjuist. Deze spreekkoren waren er niet en zijn ook door niemand waargenomen", schrijft MVV in een verklaring.

Onderzoek KNVB

MVV stuurt nu de eigen bevindingen naar de KNVB, die de zaak in onderzoek heeft. "De KNVB gaat zich nu over het voorval buigen en een - eventuele - strafmaat voor de supporter bepalen", volgens MVV.
Trainer Henk de Jong van Cambuur liet na afloop van de wedstrijd weten dat hij de racistische opmerkingen van de MVV-fans afkeurt. "Ik heb het er met Issa over gehad. In de rust hebben wij even samen gezeten, want dit raakt zo'n jongen. Maar het signaal van de groep was dat we wilden doorspelen."

Apengeluiden wanneer Kallon aan de bal was

Kallon speelt sinds 2017 voor Cambuur. Alle keren dat hij met de Leeuwarders voetbalde in Maastricht kreeg hij het persoonlijk zwaar voor de kiezen. Verslaggever Andor Faber was zaterdag bij de wedstrijd aanwezig. "Wat ik zelf heb gehoord, zijn apengeluiden wanneer Kallon aan de bal was. Maar het is lastig om precies te horen wat er gezegd is."
Afgelopen november stapte Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira van het veld nadat hij racistisch bejegend werd door supporters van FC Den Bosch. In februari werd het plan 'Ons voetbal is van iedereen' gepresenteerd, om racisme in de voetbalwereld aan te pakken. Het kabinet stelt de komende drie jaar 14 miljoen euro beschikbaar om iets tegen racisme en discriminatie in de voetbalsport te doen.