De Kast krijgt cultuurprijs Friese Anjer 2020

De Kast krijgt dit jaar de Friese Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân. De muzikanten van De Kast zetten zich al meer dan dertig jaar in voor de Friese popmuziek, zegt de jury.
© Omrop Fryslân
De band heeft niet alleen veel hits gescoord, maar ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het uitdragen van de Friese taal en identiteit, landelijk en internationaal. "Wij zijn enorm blij met deze prijs in ons jubileumjaar", zegt zanger en frontman Syb van der Ploeg. "Wij zien het als een bekroning voor ons oeuvre en de speciale projecten die wij in Fryslân en daarbuiten hebben gedaan."
Commissaris van de Koning Arno Brok, die ook voorzitter is van het Cultuurfonds Fryslân, overhandigt de prijs op 9 december op een officiële bijeenkomst bij de Leeuwarder Harmonie.
Met de Friese Anjer wordt alle jaren een persoon, vereniging of instelling die zich heeft ingezet voor de Friese cultuur of natuur in het zonnetje gezet. De prijs bestaat uit een speld, een oorkonde en een bedrag van 5.000 euro.
Naast de Friese Anjer wordt dit jaar ook een Talentprijs uitgereikt. Die wordt, in samenwerking met Friesland Pop, toegekend aan een getalenteerde persoon of groep die een bijzondere, artistieke presentatie heeft geleverd binnen de popmuziek en de potentie van een succesvolle carrière tegemoet gaat. Het publiek kan personen of groepen voordragen.
Zanger Syb van der Ploeg van De Kast