Zorgmedewerkers krijgen virtual reality-training als voorbereiding op corona-uitbraak

In virtuele training moet de Friese zorgmedewerkers beter voorbereiden op een eventuele tweede coronagolf. In de virtuele omgeving leren ze onder andere om te gaan met een uitbraak van corona in een verzorgingstehuis en in een thuiszorgsituatie. Voor de training krijgen de medewerkers een Virtual Reality-bril op om de trainingssituaties zo echt mogelijk te maken.
Soarchmeiwurkers krije virtual reality-training
Met behulp van die VR-bril komen de cursisten in een verzorgingstehuis waar net bij een patiënt corona is uitgebroken. Bij het programma blijkt dat er meer bewoners zijn met klachten. In de training moeten ze kiezen hoe ze de patiënten moeten behandelen, maar ook welke andere maatregelen ze moeten nemen.
Ook komt bijvoorbeeld familie langs die naar binnen wil, maar dat niet mag. Ook daar moeten de cursisten mee kunnen omgaan.
Volgens projectleider Clary Bangma wordt zo een realistisch beeld geschetst van wat je allemaal tegenkomt bij een corona-uitbraak. "Het is echt een totaalpakket van hoe je om moet gaan met hygiënemaatregelen, afscherming van de buitenwereld, behandelmethodes en alles wat er verder nog bij komt kijken."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

"Het lijkt echt heel echt"

Het doel is om op deze manier de medewerkers in de zorg, die lang niet allemaal met corona te maken hebben gekregen, er toch op voor te bereiden. En de VR-bril moet het zo realistisch mogelijk maken. Verpleegkundige Reina Peters is onder de indruk. "Het lijkt echt heel echt. Je voelt de druk om de goeie beslissingen te nemen. Het enige verschil is natuurlijk dat je in een echte situatie niet alleen maar vragen hoeft te beantwoorden, maar echt moet handelen."
Naast het programma met de VR-bril krijgen de cursisten ook echt les in hoe ze bijvoorbeeld om moeten gaan met beschermende kleding en met het inrichten van een quarantaine-afdeling.
De training duurt twee dagen en is in eerste instantie opgezet voor Friese zorgprofessionals, maar er is nu ook al belangstelling van buiten de provincie. Zo zou ook de GGD in Brabant de training over willen nemen.
Screenshot uit de training © Expertiseteam Corona Fryslân
Verslaggever Wytse Vellinga was bij de training.