Kinderen doen mee aan eerste Smallingerlands Kampioenschap Stoepranden

In Drachten wordt woensdagmiddag het allereerste Smallingerlands Kampioenschap Stoepranden gehouden. Dat gebeurt op het Raadhuisplein in Drachten, georganiseerd door Sportbedrijf Drachten. Als City of Sports zet Smallingerland in 2020 het sporten in de schijnwerper, en met dit kampioenschap wil de gemeente buitenspelen stimuleren.
© Sportbedrijf Drachten
Stoepranden, wat was dat ook alweer? Het is een spel waarbij je een bal tegen de stoeprand aan de andere kant van de straat moet gooien. De kampioenschapsvorm in Drachten gaat woensdag van start.
Volgens Berber Swart, buurtsportcoach bij Sportbedrijf Drachten, doen kinderen het spel vandaag de dag steeds minder. "Wij willen hen weer in contact brengen met het spel, zodat ze het ook weer gaan doen. Wij proberen hiermee ook het buitenspelen te stimuleren."
Om zoveel mogelijk mensen mee te kunnen laten doen, worden woensdagmiddag mobiele stoepranden gebruikt, zodat er in ieder geval geen gebrek aan speelvelden is. Die kunnen kinderen ook bestellen zodat ze het spel overal kunnen spelen. "Deze mobiele stoepranden kun je optillen en meenemen. Dan kun je bijvoorbeeld ook op een grasveldje stoepranden."

Voor jong en oud

Hoewel stoepranden meestal door kinderen wordt gedaan, kan iedereen aan het kampioenschap meedoen. Swart: "Er zijn nu 40 aanmeldingen, vooral jonge kinderen, maar ook aardig wat ouderen. Iedereen kan meedoen, je hoeft niet in Smallingerland te wonen."
Naast het kampioenschap, dat plaatsvindt van 15.00 tot 17.00 uur, is er op het Raadhuisplein ook een gezonde huiskamer waar mensen een leefstijlcheck kunnen doen.
Berber Swart