Kamerlid Van der Molen wil dat bedreigers Kamerleden strenger worden gestraft

Tweede Kamerlid Harry van der Molen vindt dat mensen die politici en burgemeesters bedreigen, strenger gestraft moeten worden. "Het is een aanval op de democratie. Een politicus moet kunnen zeggen wat hij wil. Met geweld ga je te ver. Je komt niet aan de man."
Harry van der Molen © Omrop Fryslân
Na politieagenten, boa's en hulpverleners hebben ook politici zoals Tweede Kamerleden steeds vaker te maken met bedreigingen. De incidenten worden ook steeds ernstiger.
Het overkwam onlangs CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt op straat in Den Haag. Er is inmiddels een verdachte aangehouden die voor de rechter moet verschijnen.
Voor Kamerleden wordt het in dergelijke situaties steeds lastiger om hun werk goed te doen. De roep dat er iets moet gebeuren klinkt steeds luider. Het Friese CDA-Tweede Kamerlid Harry van der Molen vindt ook dat het tijd is voor maatregels.

Telefoontje thuis

Van der Molen heeft het zelf niet meegemaakt, maar zijn gezin wel. "Er is wel eens iemand geweest die na een tv-uitzending met mijn huis belde. Ik was er niet, maar mijn vrouw wel. Zo'n telefoontjes komt raar over."
Volgens Van der Molen gebeurt zoiets wel vaker. "We herinneren ons allemaal nog wel die burgemeesters die moesten onderduiken." Van der Molen is het wel gewend dat mensen het niet met hem eens zijn. Maar als mensen op straat op hem af komen, agressiet zijn en alles ook nog filmen, "dan voel je je aangetast. Het komt hard aan, als het om je lijf en leden en om je leven gaat. "

Niet aan de grote klok hangen

"Wij krijgen het advies om het niet aan de grote klok te hangen als zoiets is gebeurd. Als de politie erbij betrokken is, is het soms noodzakelijk dat ze in alle rust hun werk kunnen doen. We spreken er onderling wel over, al zal het niet altijd, zoals bij Wilders, tot beveiliging leiden. Ik krijg ook wel eens verwensingen. Dan is het zaak om het zo snel mogelijk door te geven, zodat er iets mee gedaan wordt."
Onze maatschappij is aan het verharden. Geweld is de grens, Een politicus moet kunnen zeggen wat hij wil.
Harry van der Molen, CDA-Kamerlid
Van der Molen is van mening dat politici wel de straat op kunnen in verkiezingstijd. Als mensen die de democratie belichamen, hun mond moeten houden, dan ben je verkeerd bezig. Daar moet je niet aan toegeven, vindt hij.

Training

Kamerleden van de CDA-fractie worden getraind op omgaan met kwade of agressieve mensen. "Dat zoiets noodzakelijk is, is al raar. Onze maatschappij is aan het verharden. Als de brandweer ergens komt, krijgen de brandweerlieden dingen naar hun hoofd geslingerd. Dat is niet normaal."

Aanval op de democratie

"We moeten er met z'n allen iets tegen doen. Ik denk dat er strenger gestraft moet worden. Het is niet alleen een bedreiging van een politicus als persoon die een mening heeft die jij niet ziet zitten. Het is ook dat je pogingen in het werk stelt een burgemeester te beletten tegen jou op te treden of een Kamerlid te beletten een mening te uiten. Dat is een aanval op democratie."

"Kom niet aan de man"

Politici kunnen er zelf ook wel iets aan doen, zegt Van der Molen, bijvoorbeeld dingen beter uitleggen. "Geweld gebruiken is de grens. Ik heb ook collega's die rare dingen zeggen. De Groot van D66 roept dat de helft van de veestapel weg moet. Dat vind ik onzin. Maar je moet niet aan de man komen. Dan ga je te ver. Een politicus moet kunnen zeggen wat hij wil."
Harry van der Molen over bedreigingen Kamerleden