Jongerenwerkers zetten campagne op tegen messen: "Het wordt steeds normaler"

De politie treft steeds vaker steekwapens aan bij jongeren. In veel gevallen zelfs meerdere keren per week. Deze zorgelijke ontwikkeling is in grote lijnen over het gehele land te zien. Daarom hebben meerdere partijen een campagne opgestart, om jongeren te laten zien waar ze terecht kunnen wanneer ze zich niet veilig voelen of wanneer ze over hun wapenbezit willen praten.
© Omrop Fryslân
"We zien niet zozeer dat er een toename is van agressie, maar wel dat het normaler gevonden wordt om wat op zak te hebben", zegt Vera van Dijk, jongerenwerker in de gemeente Achtkarspelen.
Daarom is er nu een campagne opgezet die bestaat uit een filmpje. "Een supermooi filmpje waarin een beeld wordt geschetst van de straatcultuur. Daarin is drillrap ook een muziekstroom die nogal in opspraak is geweest, waarin jongeren, artiesten eigenlijk ook, geweld aan het verheerlijken zijn. Ze zwaaien met wapens", legt Van Dijk uit. "Dat heeft mogelijk wel effect. Dat jongeren denken, zo moet ik doen als ik een beetje stoer wil zijn. Een beetje mee wil kunnen komen."
"Nou wil ik niet zeggen dat in Achtkarspelen die muziekstroom ook aanhangen, maar je ziet wel dat het heel normaal gevonden wordt om iets op zak te hebben", segt Van Dijk.

Zak- en flintermessen

De grote kapmessen zoals ze die bijvoorbeeld in drillrapvideo's te zien zijn, komt Van Dijk in Achtkarspelen niet tegen. "Het gaat vooral om zakmessen en vlindermessen, waar je snel aan kan komen. Wat misschien ook al wel gewoon thuis lag. Ook niet zelf gefabriceerd. Gewoon het gereedschap eigenlijk", zegt Van Dijk.
Van Dijk praat veel met jongeren over de messen. "Jongeren geven over het algemeen allemaal aan dat ze het dragen uit zelfbescherming. Niet omdat ze van plan zijn iets vreselijks te doen of om een ander geweld aan te doen. 'Ik voel me niet veilig of ik weet dat anderen het op zak hebben, dus ik heb het ook.' Uit zelfbescherming dus. Dan hebben we het erover dat het logisch is dat als je het hebt, er eerder ongelukken mee gebeuren", zegt Van Dijk.
Ze hoopt dat door de campagne jongeren de jongerenwerkers nog beter weten te vinden. "Voordat ze meegaan in die stroom, dat ze weten waar ze terecht kunnen. Bij het jongerenwerk. Om hun vragen te stellen, om tips te krijgen hoe ze daar mee om kunnen gaan. Om zich weerbaarder te maken", zegt Van Dijk.
Jongereinwurker Vera van Dijk