"Cambuur moet gewoon van het veld afstappen"

Het onderwerp racisme bij de wedstrijd van afgelopen zaterdag tussen MVV en Cambuur (1-7) is ook in de Sportcast een onderwerp. Zo vindt Roelof de Vries dat iedereen die in het stadion zit meer verantwoordelijkheid moet nemen. Issa Kallon werd de afgelopen jaren in Maastricht racistisch bejegend en ook zaterdag kreeg hij weer oerwoudgeluiden te horen. Cambuurverslaggever Andor Faber heeft de "oe-oe-oe-geluiden" gehoord toen hij in het stadion was. Hij is het voor een groot deel wel met Roelof eens. "Het was krachtiger geweest wanneer Cambuur van het veld gestapt was."
De podcast is ook te beluisteren op Spotify, bij Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle eerdere Sportcasts terug te luisteren. Daar vind je ook de podcastafleveringen over 10 jaar SC Heerenveen, met verhalen uit het verleden.
Cambuurtrainer Henk de Jong besprak in de rust het voorval met Issa Kallon. Hij wilde, net als andere spelers met een donkere huidskleur, doorvoetballen. Arjen de Boer: "Hij hangt er toch heel erg vanaf wat Issa Kallon zelf vindt?"
Dat vindt Roelof niet. "Nee, helemaal niet. Het is niet relevant wat alleen Kallon vindt. Daar zijn we toch met zijn allen verantwoordelijk voor? Dan leg je dus de verantwoordelijkheid neer bij Kallon, maar die hebben we toch allemaal? We zijn er toch met zijn allen verantwoordelijk voor? Dan moet Henk de Jong of Ard de Graaf er verantwoordelijkheid voor nemen. Maar ook Doke Schmidt of Sven Nieuwpoort. Of de supporters. Of wie dan ook. Ik dat op het veld, maar ik hoor oerwoudgeluiden, ik stap van het veld. Dat moeten we nu gewoon allemaal leren. Ik snap er helemaal niets van. Ik word er echt woest van."
Vorig jaar kwam er veel opschudding na de wedstrijd tussen Den Bosch en Excelsior, toen een speler van Excelsior, Ahmad Mendes Moreira, racistisch bejegend werd en de scheidsrechter de wedstrijd stillag. Dat was 17 november 2019. "Veel opschudding was er toen. Logisch ook. Er is een werkgroep gekomen. Hij heeft in allemaal talkshows gezeten. Nu is er geen haan die ernaar kraait. Maar dit is toch absurd dat er geen ruchtbaarheid aangegeven wordt."

Grote zorgen over sc Heerenveen

sc Heerenveen begint volgende week met de eerste wedstrijd van het seizoen tegen Willem II, maar er is genoeg reden voor zorg. "Als je zes oefenwedstrijden speelt en ze allemaal verliest, dan is dat geen goede voorbereiding", zo zegt Roelof de Vries. "Met NAC Breda en De Graafschap waren het ook niet bepaald hoogvliegers", vult Arjen de Boer aan. De Vries: "Op dit moment, als Heerenveen zo de competitie ingaat, dan moet je je als supporters zorgen maken."
Heerenveen haalt waarschijnlijk nog een lading aan nieuwe spelers. Technisch manager Gerry Hamstra heeft aangegeven dat ze er nog een tweede keeper, twee centrale verdedigers, een middenvelder, een aanvallende middenvelder en een vleugelaanvaller bij willen hebben. De twee centrale verdedigers worden waarschijnlijk als alles goed gaat volgende week gepresenteerd. Het gaat om de Pool Pawel Bochniewicz en Jan Paul van Hecke. Die laatste wordt gehuurd van Brighton and Hove Albion, die hem pas gekocht hebben van NAC Breda.

"Onverschrokken verdediger"

Yadran Blanco is journalist bij BN DeStem uit Brabant en is lyrisch over de 20-jarige verdediger. "Hij is een onverschrokken verdediger, de nuchterheid zelve, bijna een uitstraling van een stripfiguur. Een groot talent is misschien een groot woord. Vergelijk hem een beetje met Jaap Stam. Pretentieloos, wars van uiterlijk vertoon, kan enorm goed verdedigen, kan zelfs een bal geven over 40 meter geven. En hij vertoont enorm normaal gedrag. Dat is ook al een uitzondering in het betaald voetbal."
De journalist Blanco is fan, zo lijkt het wel. "Ik snap eigenlijk niet waarom een PSV of Feyenoord hem niet nemen. We zagen de bekerwedstrijd tegen PSV en vroegen ons echt af waarom PSV tien miljoen betaalt voor Baumgartl. Nou, wij zien het verschil niet." En over het karakter van het neefje van oud-international Jan Poortvliet is hij ook positief. "Hij heeft zijn karakter mee. Hij is geen Instagram-boy. Totaal niet onder de indruk van ambiances of stadions."
Sportverslaggevers Roelof de Vries, Andor Faber, Geert van Tuinen en Arjen de Boer praten je in de Sportcast elke maandag bij over al het sportnieuws, vaak met een interessante gast uit de sportwereld. De presentatie is deze keer in handen van Arjen de Boer