Lelylijn een stap dichterbij met komst Nationaal Groeifonds

De aanleg van de Lelylijn, de snelle verbinding tussen Randstad en Noord-Nederland, lijkt een stap dichterbij met de presentatie van het Nationaal Groeifonds. In het fonds komt 20 miljard euro. Het moet de Nederlandse economie gereed maken voor de toekomst. Ongeveer een derde van het geld is beschikbaar voor de aanleg van infrastructuur. De provincie denkt dat de spoorlijn een goede kans maakt op een bijdrage uit het fonds.
Lelylijn in stap tichterby mei komst Nationaal Groeifonds
Gedeputeerde Avine Fokkens denkt dat de Lelylijn voldoet aan alle belangrijke eisen: "Het gaat om projecten die van nationaal belang zijn. Hier willen we landsdelen verbinden, de leefbaarheid in het Noorden in stand houden en de Randstad ontlasten."
Ze krijgt steun van de voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW Noord, Sieger Dijkstra: "Wij zien goede kansen voor de aanleg van de lijn. Dat is al jaren een sterke wens. Je maakt het Noorden aantrekkelijk." Toch is het maar de vraag of die lijn uit het fonds kan worden betaald. Van de 20 miljard euro is ongeveer een derde beschikbaar voor de aanleg van infrastructuur. De kosten van de Lelylijn worden geschat tussen de 3 en 6 miljard euro.

Kennisontwikkeling en innovatie

De rest van het geld moet volgens de ministers Wiebes en Hoekstra gaan naar de ontwikkeling van kennis en innovatie. Sieger Dijkstra ziet ook daar kansen: "We doen hier veel op het gebied van zorg en energie, duurzaamheid. Ik denk dat het goed is in te gaan zetten op de ontwikkeling van groene waterstof. We hebben hier ook veel bedrijven die doen aan onderzoek en kennis. Vanuit VNO-NCW gaan we wel stimuleren om in te schrijven op het fonds."
© ANP
Een aanvraag doen voor het fonds kan als het een waarde heeft van boven de 10 miljoen euro. Een panel van experts bekijkt dan of de aanvraag voldoet aan de eisen. Minister Wiebes van Economische Zaken verwacht deze kabinetsperiode nog de eerste uitkeringen te doen.