Studenten krijgen weer fysiek les op stageplek bij zorginstellingen

Studenten van het Friesland College kunnen vanaf deze week af weer voor het eerst fysiek les krijgen op hun stageplek in de zorg. Maandenlang werd vanwege corona alleen online lesgegeven als de studenten op stage waren, maar met wat extra maatregelen kan het nu weer in een leslokaal. Al gaat dat nog altijd anders dan anders. Zo is bij Maeykehiem in Sint-Nicolaasga een gymlokaal omgebouwd tot leslokaal.
Studinten krije wer fysyk les op staazjeplak by soarchynstellingen
"Ja, nu kan je hem eigenlijk niet meer gebruiken. Hij is niet meer steriel." Een van de studenten verpleegkunde heeft per ongeluk een van de oefeninjectiespuiten laten vallen. Kapot is hij niet, want hij komt terecht op een nieuw stuk blauw tapijt dat op de vloer van de gymzaal ligt. Dat tapijt ligt er speciaal voor de praktijkles die er is. Die moet de vloer beschermen tegen de tafeltjes en stoeltje die er nu staan, maar beschermt dus nu ook de injectiespuit. Ook al kan die dus officieel niet meer worden gebruikt.

Weer op stage

De zes leerlingen die deze middag bezig zijn in de gymzaal van Maeykehiem lopen hier ook stage. Voor de lessen die ze naast hun stage nog moeten volgen, zaten ze de afgelopen maanden alleen maar achter de computer. Alles gebeurde digitaal. En dat is niet ideaal, zeker niet voor hele praktische vakken zoals van de verpleegkundige van het ziekenhuis.
"We hebben er wel lang over nagedacht hoe we dit weer konden gaan doen", zegt Silvia Verweij, opleidingsadviseur van Maeykehiem. "Maar we hadden ze liever hier in een leslokaal dan op de gewone schoollocatie."
© Omrop Fryslân
Docent Lean van Ekelen van het Friesland College is er blij mee dat ze weer los kunnen op Maeykehiem. "We zijn hier eigenlijk maanden mee bezig geweest om dit voor elkaar te krijgen. De gewone leslokalen die we hier hebben zijn niet geschikt, want daar kun je niet op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Zeker niet met het aantal stagelopers dat we hier hebben rondlopen."

In de gymzaal

Alleen al van het Friesland College zijn er 22 stagelopers actief bij Maeykehiem. En daarnaast zijn er ook nog stagelopers van verschillende HBO-opleidingen en van de Friese Poort. Die kunnen ook in de nieuwe situatie niet allemaal tegelijkertijd terecht in de gymzaal. "We kunnen nu zo'n 15 studenten tegelijk opvangen."
De gymzaal is opgedeeld in twee leslokalen met een groot gordijn ertussen. Zo kunnen aan beide kanten zes of zeven studenten op anderhalve meter van elkaar les krijgen. Maar op het moment dat er echt praktijkdingen moeten worden gedaan, gaat het mondkapje op, want een (zogenaamde) prik zetten op anderhalve meter gaat niet.
© Omrop Fryslân
Volgens bestuurder Trijn Van der Meulen van Maeykehiem. "We vinden het belangrijk om de studenten die voor zorg hebben gekozen een plek te bieden. Het is al lastig om goed personeel te vinden, dus we willen heel graag laten zien dat we een fijne organisatie zijn om te werken."

Risico

Van der Meulen geeft toe dat daarmee een risico wordt genomen dat via die weg een besmetting binnenkomt. Alles wat je nu doet, is een risico, maar het risico dat ze de zorg verlaten, is nog veel groter en we hebben deze mensen gewoon nodig. We volgen alle richtlijnen en blijven op anderhalve meter, dus het moet goed komen."
© Omrop Fryslân