KNVB onderzoekt racistische spreekkoren bij MVV- Cambuur: "We nemen het hoog op"

Voetbalbond KNVB doet onderzoek naar de racistische spreekkoren bij de wedstrijd tussen MVV en SC Cambuur. Nadat vleugelspeler Issa Kallon een gele kaart kreeg, werd hij door supporters van MVV racistisch bejegend. De KNVB zegt het hoog op te nemen en gaat onderzoeken wat er precies geroepen is en door wie.
Henk-de-Jong-oer-rasisme-3
Trainer Henk de Jong van Cambuur liet na afloop van de wedstrijd weten dat hij de racistische opmerkingen van de MVV-fans afkeurt. "Ik heb het er met Issa over gehad. In de rust hebben we even gezeten, want dit raakt zo'n jongen. Maar het signaal van de groep was dat ze door wilden spelen."
Kallon speelt sinds 2017 voor Cambuur. Alle keren dat hij met de Leeuwarders voetbalde in Maastricht kreeg hij het persoonlijk zwaar voor de kiezen. Verslaggever Andor Faber was zaterdag bij de wedstrijd aanwezig. "Wat ik zelf gehoord heb, zijn apengeluiden als Kallon aan de bal was. Maar het is lastig om precies te horen wat er gezegd is."
Volgens een woordvoerder van de KNVB duurt het onderzoek zo'n anderhalf tot twee weken. Alle betrokkenen zullen worden gehoord en op basis daarvan zal er een rapport worden opgesteld. "We nemen het hoog op", laat de voetbalbond in een reactie weten. Zolang het onderzoek loopt, wil de KNVB niets over de inhoud daarvan zeggen.
Issa Kallon krijgt de gele kaart, waarna supporters van MVV hem racistisch zouden hebben bejegend © Orange Pictures

Reactie MVV

De KNVB heeft MVV intussen ingelicht over het onderzoek. "Uiteraard verlenen we alle medewerking aan het onderzoek van de KNVB. Mocht bewezen worden dat er inderdaad sprake was van racisme, dan neemt MVV Maastricht daar stellig afstand van. Dat hoort niet thuis in ons stadion", zegt Erik Noor, algemeen directeur van de Limburgse voetbalclub.
Verslaggever Andor Faber over het racisme-onderzoek