Benno Tuinstra haalt 15.695 euro op met zwemtocht in Joure

Benno Tuinstra uit Scharsterbrug heeft zondag zonder problemen zijn zwemtocht 'De 11 van Joure' volbracht. Tuinstra was zelfs eerder dan gepland bij de eindstreep, waar hij door niemand minder dan Maarten van der Weijden werd onthaald.
Benno Tuinstra en Maarten van der Weijden over het initiatief:
Swimtocht Benno Tuinstra
Van der Weijden zou dit jaar een elfstedenzwemestafette organiseren, maar omdat die vanwege het coronavirus niet doorging, heeft Tuinstra zelf een alternatief georganiseerd. Lange afstanden zwemmen is voor Tuinstra een persoonlijke overwinning, omdat hij een ernstig motorongeval heeft gehad en daarna een tijd verlamd is geweest door een dwarslaesie.
Als er zoveel mensen zijn die je steunen, dan wil je ook graag iets doen
Benno Tuinstra
Tuinstra was persoonlijk zo gemotiveerd om een eind te zwemmen voor de Maarten van der Weijden Foundation, dat hij zondag zijn eigen zwemevenement hield: "Als er zoveel mensen zijn die je steunen, dan wil je ook graag wat doen", zei hij daar zelf over.
Van der Weijden had op zijn beurt weer zoveel waardering voor het initiatief van Tuinstra, dat hij zondag ook het water in dook en het eerste eindje met hem mee zwom. "Wat Benno doet en Benno zijn verhaal is zo geweldig, dat ik moest hier bij zijn", aldus Van der Weijden.
Benno Tuinstra na het voltooien van zijn tocht © www.orange-pictures.nl
Tussen de bedrijven door gaf Tuinstra nog een paar praktische tips voor het lange-afstandszwemmen. Eén daarvan is om zuinig te zijn op energie en niet te snel te beginnen.
Tuinstra werd begeleid door stand-up-peddelaars, volgboten en een roeiboot. Die moesten hem onderweg eerder afremmen dan aanmoedigen om sneller te zwemmen. Onderweg had Tuinstra geen problemen en zodoende kwam de zwemmer veel eerder dan gedacht bij de eindstreep.
'De 11 van Joure' heeft 15.695 euro opgehaald. Een cheque met dat bedrag werd bij de eindstreep aan Maarten van der Weijden gepresenteerd.
De opbringst fan de swimaksje waard sneintejûn presintearre © Omrop Fryslân
Maarten van der Weijden over de tocht van Benno Tuinstra