PC-voorzitter tilt stoelen op Sjûkelân: "In het kaatsen ben je dienbaar"

De beste kaatsers van Fryslân streden zondag op het Franeker Sjûkelân. Niet op de PC dit jaar, maar op een 'gewone' hoofdklassepartij. Want de PC kan wel niet doorgaan, er moet wel gekaatst worden, zei PC-voorzitter Ids Hellinga.
© Henk Bootsma
Hellinga tilde zondag zelf met de stoelen, bestuurslid Theunis Bakker van de PC had de palen voor de kwaad vast: "In het kaatsen ben je dienbaar", zei Hellinga. "In juni hadden we al aangegeven dat we ons best wilden doen om een partij te organiseren, ook als de PC niet door zou gaan." En dus organiseerde de Permanente Commissie met kaatsvereniging Jan Bogstra, de kaatsbond en het kaatsmuseum zondag een partij.
Veel teleurgestelde geluiden uit de kaatswereld heeft Hellinga niet gehoord, toen besloten werd de PC af te blazen. "Taeke Triemstra heeft er wel een paar keer iets over gezegd, maar dat snap ik van hem ook wel, als sportman. Daar moeten we ook niet te moeillijk over doen."
We hadden hier vandaag wel een bordje met 'PC' bij de ingang kunnen hebben, een paar camera's erbij, maar dan was het nog geen PC.
Ids Hellinga
Bij een PC hoort ambiance, publiek, lawaai. Nu dat door het coronavirus niet mogelijk is, gaat de belangrijkste kaatswedstrijd van het jaar niet door. Hellinga: We hadden hier vandaag wel een bordje met 'PC' bij de ingang kunnen hebben, een paar camera's erbij, maar dan was het nog geen PC. Wie hou je dan voor de gek? Sommige sporten kunnen wel zonder publiek, maar de PC móet met publiek. Zo simpel is het."

Kaatspartij organiseren met protocollen kan wol

Een gewone hoofdklassepartij is daarentegen wel mogelijk, zegt Hellinga. "Je ziet vandaag ook wel dat het organiseren van een partij niet zo moeilijk is. Met de protocollen is wel te leven. Er moet gekaatst worden, dat vinden wij ook. Met deze omstandigheden en dit publiek kan dat."
Ids Hellinga