Literatuuradviseur Tresoar: "Het wordt tijd voor een Friese schrijversschool"

Het niveau van de Friese literatuur is heel behoorlijk, maar er is wel behoefte aan steun op bijvoorbeeld redactioneel vlak. Dat stelt literatuuradviseur Meindert Reitsma van Tresoar. "Het wordt tijd voor een Friese schrijversschool", zegt hij daarom. "Het zou mooi zijn als er over een paar jaar een traject is dat schrijvers stap voor stap beter maakt."
© Bob de Boer fotografie
Reitsma verwijst daarbij ook naar de Schrijversvakschool, die iets dergelijks doet voor Nederlandstalige schrijvers en nu ook naar Leeuwarden komt. "Misschien dat Friese schrijvers daar op den duur ook bij kunnen aansluiten, of dat er een ander initiatief komt. Maar ja, dat is niet zomaar geregeld. Het doel moet zijn om schrijvers langere tijd te begeleiden zodat ze beter worden."
Reitsma behaalde zijn master Europese Talen en Culturen, met het Fries als hoofdtaal, aan de Rijksuniversiteit van Groningen en hij schrijft verhalen en recensies. In Groningen zat hij in het bestuur van de voormalige studievereniging Skanumodu en later werd hij voorzitter van de gelijknamige stichting, dat het internettijdschrift Skanumodu oprichtte.
Meindert Reitsma deed zijn uitspraken zondag als studiogast in het radioprogramma Buro de Vries.
Meindert Reitsma over een Friese schrijversschool