Animo voor creatieve cursussen groeit: "Zelfs coronaproof kunnen we het redden"

De belangstelling voor creatieve cursussen op het gebied van schilderen, muziek of juwelen maken, lijkt in Leeuwarden weer toe te nemen. Het afgelopen voorjaar werden diverse cursussen gestaakt vanwege het risico op corona. Ook durfden sommige cursisten niet meer naar de les te komen. Vervelend voor de cursisten, maar ook voor de docenten.
Het lesatelier van Jaap Ket in de Westerkerk © Omrop Fryslân
Dit weekeinde was op liefst twintig locaties in Leeuwarden de start van het nieuwe cursusseizoen van Kunstkade. Daar kwamen redelijk wat deelnemers en potentiële cursisten op af. Ook bij kunstschilder Jaap Ket in de Westerkerk was er veel belangstelling. "Dat gaat best aardig. Ik ben net een paar uur bezig en er zijn nu al zo'n twintig mensen geweest. En daar zitten ook cursisten bij."
Door de toenemende activiteiten in de Westerkerk kan Ket echter minder vaak op zijn leslocatie terecht. Hij gebruikte de open dag daarom ook voor overleg met zijn voornamelijk vrouwelijke cursisten over de beste lestijden aan het begin van de week. Door het aantal cursisten in een groep te beperken kan er goed les worden gegeven met behoud van de anderhalve meter afstand, denkt hij. "Zelfs coronaproof kunnen we het redden."
Werkbank bij edelsmidcollectief CEL in de Blokhuispoort © Omrop Fryslân
Martin Pals van het Gitaarhuis is niet zo met het coronaprobleem bezig. Gitaarles is vaak individueel of in kleine groepjes en zijn lesruimte is groot genoeg. Maar ook Pals is blij met de aanloop en de cursisten die zich melden. Pals probeert extra publiek te trekken door zo nu en dan ook kleinschalige concerten te organiseren.

Plexiglas

Bij het Collectief Edelsmeden Leeuwarden (CEL) in de Blokhuispoort kwam er ook flink veel bezoek. CEL bestaat nog maar een jaar. Voor hen was het heel vervelend, toen ze dit voorjaar moesten stoppen met lesgeven. In juni werden de activiteiten weer opgepakt in een aangepaste lesruimte met plexiglas tussen de cursisten en een groot scherm om alle 'kleine technieken' goed aan de deelnemers te laten zien.
"Het zetten van edelstenen is zo klein, dat je dat niet op anderhalve meter afstand kunt laten zien", vertelt edelsmid Sanne Bergsma. "We hebben net een groot scherm laten komen voor het aanleren van die kleine technieken."
© Omrop Fryslân
Het afgelopen jaar volgden al zo'n zestig mensen een cursus bij CEL, voor het komende seizoen wordt gehoopt op een voorzichtige groei. Bergsma: "Er zijn steeds meer mensen die het maken van juwelen interessant vinden. Als edelsmid vind ik mooi om mijn kennis door te kunnen geven."
Het cursusaanbod van Kunstkade dat dit weekeinde wordt gedemonstreerd is nog veel breder dan muziek, schilderen en juwelen maken. Er waren ook demonstraties fotografie, dans, keramiek, toneel en circus.
Luister naar onze reportage over de seizoensstart van Kunstkade