Binnenstad Leeuwarden mist duizenden klanten door thuiswerken

Bij de grote werkgevers in Leeuwarden wordt er nog massaal thuisgewerkt vanwege de coronacrisis. Dit heeft grote economische gevolgen voor ondernemers in de binnenstad van Leeuwarden. Zij zien hun omzet kelderen nu er elke dag in totaal ruim 5.000 mensen minder in de stad komen.
Binnenstêd Ljouwert mist tûzenen klanten troch thúswurkjen
Bij Achmea bijvoorbeeld is er nu nog slechts een handjevol mensen, terwijl er normaal elke dag 1.500 mensen op kantoor werken. Bij ING zitten gewoonlijk 1.700 mensen achter het bureau en nu nog maar 200. "Mensen die hier tussen de middag even een rondje lopen, een paar duizend. Daar zijn altijd mensen bij die dingen kopen, die even wat boodschappen meenemen, maar die dat nu op een andere plek doen", zegt binnenstadmanager Hayo Galema.
Binnenstadmanager Hayo Galema
© Omrop Fryslân
Ook de provincie en de gemeente Leeuwarden houden zich aan de oproep van het kabinet om vooral thuis te werken. Door de coronacrisis werken er veel minder ambtenaren op kantoor en wordt er bijvoorbeeld digitaal vergaderd. Thuiswerken zal waarschijnlijk ook na de crisis veel meer worden gedaan en daarom wordt erover nagedacht om het Provinciehuis een andere inrichting te geven.
Het moet meer een ontmoetingsplaats worden dan een werkplek, denkt directeur Regina Bouius van Provincie Fryslân. "Door corona worden we eigenlijk ook steeds creatiever en hebben we bedacht dat het thuiswerken ons goed bevalt en wij het Provinciehuis ook overhebben om met veel meer andere collega's samen te werken. maar dat kan ook met ondernemers zijn, ontmoetingen om aan projecten te werken. En ja, dan moeten we het gebouw daar ook voor klaarmaken."
Freek Wijning van de gemeente Leeuwarden en directeur Regina Bouius van Provincie Fryslân
Het Provinciehuis van Fryslân in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Kijk voor de actuele stand van het aantal besmetting in Fryslân en per gemeente op www.omropfryslan.nl/corona, of in de omropapp. De cijfers worden twee keer per week geactualiseerd. Op deze pagina is ook een overzicht te vinden van al het nieuws over de coronacrisis in Fryslân.