Kazemattenmuseum krijgt uniek uniform uit Tweede Wereldoorlog: "Heel bijzonder"

Het enige uniform dat nog over is van de soldaten die in 1940 hebben gevochten bij de Wonsstelling, de verdedigingslinie tussen Zurich en Makkum, hangt van nu af aan in het Kazemattenmuseum. Het uniform was van millitair Bauke de Jong, die in mei 1940 om het leven kwam.
Kazemattenmuseum krijgt uniek uniform uit Tweede Wereldoorlog: "Heel bijzonder"
De familie van Bauke de Jong heeft het uniform al die jaren bewaard. Bauke's zoon, Klaas de Jong, is intussen 86 en wil het uniform graag weggeven aan het museum. Hij was nog maar 7 jaar toen zijn vader om het leven kwam. "Het uniform herinnert mij aan mijn vader. Ik was toen nog vrij jong, maar ik weet dat het een hele lieve man was."

Bijzonder verhaal

Het verhaal van militair Bauke de Jong laat de andere kant van de medaille zien. Waar normaal vaak verhalen van helden naar boven komen, is het verhaal van De Jong dramatisch te noemen. De Jong was één van de militairen op de Wonsstelling, een verdedigingslinie van Zurich naar Makkum. Het doel was om de toegang tot de afsluitdijk te beschermen tegen de inslagen van de Duitsers.
Het verhaal van De Jong is in deze zeer tragisch, aldus de conservator van het Kazemattenmuseum, Wim Stienstra: "Hij had een belangrijke rol als beroepsmilitair, hij was ook instructeur. Maar op het moment dat de Duitsers hier op 11 mei hun eerste verkenningen uitvoerde is hij in paniek geraakt en heeft het vuur geopend op eigen mensen. Ook op een burger." Volgens de verhalen was De Jong zo in de war, dat hij lukraak om zich heen aan het schieten was. "De commandant heeft toen opdracht gegeven hem neer te schieten, voordat hij nog meer slachtoffers kon maken", zegt Stienstra.
© Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Zoon Klaas vindt het verschrikkelijk voor zijn vader. "Ze hadden hem verteld dat Assen, waar wij toen woonden, door de Duitsers plat was gebombardeerd." Volgens Stienstra is dat één van de redenen geweest dat hij het niet meer bijeen kon houden. "Hij maakte zich erg zorgen over zijn familie die in Assen woonde, waar de Duitsers al binnengevallen waren. Dat heeft wellicht een rol gespeeld dat hij in paniek raakte en het vuur opende op eigen mensen."
Het museum is ontzettend blij dat het uniform met het bijzondere verhaal in het Kazemattenmuseum komt te staan. "Uniformen uit de oorlog zijn er nog wel, maar dit is een van de negentien gesneuvelden die hier op het monument staan. Mede daarom is het heel bijzonder", zegt Stienstra. De familie van Bauke de Jong is blij dat het een mooi plekje krijgt. Zoon Klaas: "Ik vond dat het nu tijd was om hem te gaan herdenken en ik vind het heel fijn dat we het hebben gedaan."
Verslaggever Jantine Stoffers was bij het Kazemattenmuseum