FC Burgum start voetbalteam voor mensen met beperking

FC Burgum start met een G-voetbalteam voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Niet veel clubs hebben zo'n G-team. Donderdagavond was de eerste training voor de voetballers van 16 jaar en ouder.
Spelers in training © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Met de training konden voetballers en hun begeleiders eens zien hoe dat gaat. Twaalf deelnemers meldden zich aan voor het G-team. Ze willen trainen voor wedstrijden van zeven tegen zeven spelers of speelsters, en ze voetballen op een half veld. Het gaat met name om het plezier en het enthousiasme. In de basis zit geen verschil met het gewone voetbal, vindt voorzitter Dirk van der Woude van FC Burgum. Wel is volgens hem de organisatie van een G-team anders dan bij een ander team.
"Deze spelers vragen echte professionele begeleiding. We inventariseren van tevoren wat de beperking is. Dan komt er een monitoring en als er wat is, weten we via een programma hoe we daar mee om kunnen gaan. We hebben begeleiders gevonden die dat voor hun werk ook doen. Zo denk ik dat we vol vertrouwen en enthousiasme met dit team kunnen starten."
Gerrit Hoekstra traint bij het G-team © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
G-teamlid Gerrit Hoekstra (49) is al lang verbonden aan de club. Hij is assistent-leider van het eerste team en zal nu aan de slag als voetballer. "Ik heb al eens eerder gevoetbald in Suwâld. Ik vind het hartstikke mooi dat FC Burgum dit nu opgezet heeft en ik heb er eigenlijk veel zin in."
Het is de bedoeling dat er vanaf nu wekelijks getraind wordt. FC Burgum wil, nadat het G-team goed opgestart is, ook meedoen aan een competitie met soortgelijke teams. De KNVB organiseert al dertig jaar zulke competities, zodat mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking ook van activiteiten als voetbal kunnen genieten.
Wie in Fryslân een G-team zoekt, kan op de KNVB-website uit acht verenigingen kiezen. FC Burgum word de negende club.
Voorzitter Dirk van der Woude van FC Burgum