Noord-Nederland wil miljoenen voor energietransitie

Er moet honderden miljoenen euro naar Fryslân, Groningen en Drenthe komen als compensatie voor het wegvallen van de gaswinning in het Noorden. Met die oproep komen de drie noordelijke provincies. Het geld moet komen uit een speciaal fonds dat opgezet is door de Europese Unie en zou geïnvesteerd moeten worden in de energietransitie. Het Noorden wil daarmee een voorbeeldregio worden op het gebied van duurzame energie.
Noard-Nederlân wol miljoenen foar enerzjytransysje
Volgens eerdere berekeningen verdwijnen er in Noord-Nederland zo'n 20 duizend banen door het wegvallen van de gaswinning. Het geld waar het Noorden nu aanspraak op wil maken, komt uit het Europese 'Just Transition Fund' en is bedoeld om gebieden die nu nog economisch afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen te helpen bij de transitie naar duurzame energie.

Aquathermie

Een van de dingen waar het geld aan besteed moet worden is aquathermie, het opwekken van energie uit oppervlaktewater. "Dat moet betaald worden en het moet ook gemaakt worden. Dat zorgt voor arbeidsplekken, honderden in het geval van Fryslân", zegt gedeputeerde Sietske Poepjes.
De drie noordelijk provincies zijn het eens over het belang van de investering. "We hebben niet allemaal dezelfde positie, maar wel hetzelfde geluid en ook wel belang", zegt Poepjes. "Met zijn drieën laten we het kabinet weten: investeer in het Noorden, daar wordt Nederland beter van."

Rijk bepaalt

Of er geld naar Noord-Nederland komt en hoeveel precies ligt aan het Rijk. Zij bepalen waar het Europese geld uiteindelijk naartoe gaat. Op dit moment is ook nog niet duidelijk hoeveel geld er precies beschikbaar is voor Nederland.
Gedeputeerde Sietske Poepjes