Kunstenaars Vakwerk Burgum moeten pand uit; zoektocht naar ander gebouw moeilijk

De kunstenaars van Vakwerk Burgum moeten hun gebouw verlaten. Daar hadden ze ook wel rekening mee gehouden, maar de zoektocht naar een ander leegstaand gebouw valt zwaar. "Tot nu toe zijn we ze nog niet tegengekomen en hebben we nog geen aanbod gehad", zegt Hanneke Brugman van Vakwerk.
© Vakwerk Burgum
In het leegstaande gebouw in Burgum krijgen kunstenaars en andere vakmensen de ruimte om te exposeren. Zo wordt voorkomen dat de gebouwen verwaarlozen of dat de boel wordt vernield. Maar het gebouw waarin ze nu zitten, wordt binnenkort gesloopt. "Ik denk dat sloop de enige optie is. Het is een oud gebouw, het lekt intussen. Dan moet er zoveel aan gebeuren om er weer wat van te maken. Ze zullen het slopen en dan komt er weer wat nieuws voor in de plaats", zegt Brugman.

Goed bereikbaar

De kunstenaars hopen iets te vinden in de gemeente Tytsjerksteradiel, maar over alles valt te praten. "Wat belangrijk is, is dat het goed bereikbaar is. Niet iedereen heeft een auto. Dus je moet er met de trein of bus goed kunnen komen. Wij drieën wonen wel in Tytsjerksteradiel, dus dat heeft wel onze voorkeur. Maar mocht er ergens anders wat zijn, dan kunnen we altijd in gesprek gaan", zegt Brugman.
Brugman hoopt dat er iemand is die de kunstenaarsgroep aan een nieuw gebouw kan helpen. "Wij maken er altijd wat mooiers van dan wanneer het een leegstaand gebouw is. Dat is voor niemand leuk", zegt Brugman.
Hanneke Brugman van Vakwerk Burgum