Huwelijken uitgesteld of afgezegd vanwege corona; trouwlocaties hebben het moeilijk

Trouwlocaties in Fryslân hebben het moeilijk, omdat de meeste huwelijken vanwege de coronacrisis uitgesteld of afgezegd zijn. De anderhalvemeterregel is op zo'n feest bijna niet te handhaven. Minister Grapperhaus moest dat woensdag ook toegeven, nadat hij gefotografeerd werd op zijn eigen bruiloft terwijl hij geen afstand hield van gasten. Hij ging door het stof in de Tweede Kamer. "Dat geeft maar weer aan hoe moeilijk het is om afstand te houden, zeker op een bruiloft", zegt Coen van Eck, eigenaar van trouwlocatie De Koperen Tuin in Leeuwarden.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Het trouwseizoen loopt van ongeveer april tot oktober. Dan staan de agenda's van restaurants, partycentra en andere populaire trouwlocaties zoals De Koperen Tuin vol. "Maar het zijn nu onzekere tijden door de corona. Veel bruidsparen stellen de mooiste dag van hun leven uit of zeggen af, bijvoorbeeld omdat niet alle gasten kunnen of willen komen", zegt Van Eck. Bij hem zijn er 20 bruiloften uitgesteld en 15 afgezegd. "Ik hoop dat het volgend jaar gewoon weer kan, trouwen met een feest zoals het eigenlijk hoort."

Agenda 2021 al bijna vol

Het probleem is echter volgens hem dat de agenda voor volgend jaar alweer bijna vol staat met trouwfeesten die van dit jaar naar volgend jaar verschoven zijn. "Er is nauwelijks plek voor nieuwe bruidsparen." Afgelopen week was er nog wel een bruiloft met 70 gasten. "Het bruidspaar heeft zelf in overleg met ons de tafelschikking gemaakt, zodat we precies wisten wie bij elkaar mocht zitten en wie niet. Dan lukt het wel, maar het blijft improviseren."
De Koperen Tuin yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Eerder deze week reageerde Trouwbranche, een organisatie met huwelijksondernemers, op de bruiloft van minister Grapperhaus die in de fout ging met de anderhalvemeter maatregel. Op zijn eigen bruiloft hield hij geen afstand van zijn gasten. "Wat dit incident aantoont, is dat 1,5 meter afstand houden bij een sociale gelegenheid niet te doen is", schrijft Trouwbranche, die de strenge maatregel in de verklaring funest noemt.

675 miljoen euro verlies

Zo zouden er 65.000 banen op de tocht staan en wordt het verlies aan inkomsten eind dit jaar geschat op 675 miljoen euro. Van de ondernemers in de trouwbranche loopt 63 procent het gevaar dat ze omvallen. Trouwbranche vraagt daarom aan Grapperhaus om mild te zijn met boetes. Ook willen ze dat hij van de 1,5 meter afstand, 1 meter afstand maakt. "En steun ons met extra financiële hulp en zorg dat we volgend jaar nog bestaan."