Herdenkingsmunt ter ere van 100-jarig bestaan Woudagemaal

De Koninklijke Nederlandse Munt heeft donderdag het ontwerp van de tweede en laatste herdenkingsmunt van 2020 bekendgemaakt. Daarop staat het Woudagemaal in Lemmer afgebeeld, ter ere van het 100-jarig bestaan van het gemaal. Het is ook de eerste herdenkingsmunt waar Koning Willem-Alexander met een baard op afgebeeld staat.
© Koninklijke Nederlandse Munt
De munt, met de naam Woudagemaal Vijfje, is ontworpen door kunstenaar Berend Strik, die in 2006 ook het Rembrandt Vijfje ontwierp. Aan de ene kant staat de koning met op de achtergrond een wapperende Friese vlag, en daaronder een fragment van de kanalen die het Woudagemaal omringen. Op de andere kant van de munt staat het Woudagemaal vanuit vogelvluchtperspectief.
De munt, dat in wettig betaalmiddel is, wordt op 7 oktober voor het eerst geslagen met een nominale waarde van vijf euro. 7 oktober is ook de datum dat het Woudagemaal honderd jaar bestaat. De munt is vanaf donderdag te bestellen op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.
Gemaalchef Yldau de Boer over de munt
Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste, nog werkende stoomgemaal ter wereld, en bestaat dit jaar 100 jaar. Het gemaal werd in 1920 geopend om overtollig water weg te pompen en is sinds 1998 UNESCO Werelderfgoed.