Sportvisserij Fryslân maakt VISparels: kennis maken met vissen

Sportvisserij Fryslân in samen met lokale hengelsportverenigingen bezig om op verschillende locaties 'VISparels' aan te leggen. Dat zijn toegankelijke plekken aan het water waar mensen kennis kunnen maken met vissen. Het gaat bij voorkeur om een afgesloten stuk water, bijvoorbeeld in een wijk. Het kan voor kinderen zijn, maar ook voor ouderen of mensen met een beperking. In Dokkum was donderdag een bijeenkomst bij het Tolhuispark om de samenwerking te beklinken.
© Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
De VISparels moeten dienen als het voetbalveldje van de sportvisserij, legt Tamme Smit uit. "Hengelsportverenigingen hebben geen sportveld, andere verenigingen wel. De sportvisserij, vaak één van de grootste verenigingen binnen de gemeente, moetten eigenlijk een plek hebben waar ze samen kunnen komen, en waar ze kunnen vissen. Er zijn in Fryslân volgens Smit zo'n 40.000 mensen lid bij een hengelsportvereniging, "Wij hebben behoefte aan water waar we veilig en goed kunnen vissen."

Veilige visplek

Met een VISpas kun je al op vele locaties vissen, maar deze VISparels moeten groepen die er niet op uit gaan of kunnen gaan een goede plek bieden om ook te vissen. "Veel vissers die gaan er wel op uit, se gaan tussen het riet zitten of gaan met een bootje het water op, maar er is ook een groep vissers, met name de jongeren en de ouderen, die een veilige visplek dicht bij de bebouwde kom nodig hebben.
De VISparels zijn plekken die wij zo inrichten dat er hele veilige visplaatsen aan de waterkant komen. Uit onderzoek is naar boven gekomen dat zoiets voor de jongeren, de ouderen en mindervaliden toch erg wenselijk zijn, en daar hebben wij op ingespeeld."
© Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
Bij de VISparel in Dokkum is een bruggetje, een kampeertafel, maar ook een betonnen rand, waardoor je ook met bijvoorbeeld een rolstoel helemaal om het water heen kunt. "Waneer wij een waterlichaam aan willen wijzen als VISparel, dan kijken wij bij de inrichting naar de mogelijkheden om bij het water te komen en hoe wij de situatie kunnen verbeteren."
Hengelsportverenigingen moeten zelf een verzoek indienen om in hun omgeving een VISparel te krijgen, waar er op dit moment vijf van zijn in Friesland. Het water in het Tolhuispark is geschikt als VISparel, "er is niet alleen een mooie natuurlijke omgeving, het is ook nog water met een goeie visstand dat een groot scala aan vissoorten heeft. Er wordt al veel gevist, met de aanleg van de VISparel is het echt een pareltje geworden."
Gesprek met Tamme Smit, medewerker Sportvisserij Fryslân
Tamme Smit © Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
De visplek is, net als andere VISparels, een paar maanden geleden al geopend, maar door de corona heeft de ceremonie nog niet plaatsgevonden. In die tijd is er al veel gevist, ook door Wiebe. "Als het mooi weer is, dan kan ik hier in de zomer wel een paar keer per week zitten, ik heb deze zomer ook mooi veel gevangen." Ook als het mooie weer zich niet laat zien, is Wiebe niet tegen te houden, "dan zet ik gewoon een paraplu op en zit ik mooi droog."

Loodvrij vissen

Vissen met lood wordt nu nog gedaan, maar de sportvisserij wil in de toekomst hier van af. Op de borden die bij de VISparel Tolhuispark staan, staat dat met lood vissen in deze vijver niet wordt toegestaan. "In 2027 gaan wij van de sportvisserij Nederland loodvrij vissen. Lood is schadelijk voor het milieu en de mensen, maar ook voor de vissen is het niet goed. Wij spelen daarop in, pilotgebieden zoals deze willen wij nu al loodvrij hebben zodat de overgang geleidelijk gaat."
De verenigingen willen het voor de mensen ook mogelijk maken om zonder lood te vissen: "Wij hebben bij de lokale hengelsportwinkeliers in Grou, Leeuwarden en Dokkum goede loodvervangers gebracht, mensen kunnen hun lood dan inruilen voor een goed alternatief. De eerste dertig kilo lood is vanaf mei al ingeleverd!"
© Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
Gesprek met visser Wiebe en medewerker van Sportvisserij Fryslân Tamme Smit