NACHTWACHT360° in Nes: "De keerzijde van de kunst"

In de Theaterkerk van Nes (NEF) is vanaf oktober een bijzonder project te zien: NACHTWACHT360°. Er is onder andere een fotografische reproductie te zien van de Nachtwacht, in detail nagemaakt met look-a-likes. Woensdag waren de Amsterdamse makers Hans Ubbing, Julius Rooymans en Jessica Karelsen in Nes om daarover te vertellen. De eerste kunstwerken zijn gearriveerd, het is een wereldberoemde tentoonstelling die hierna ook nog naar Tokio gaat.
© Theaterkerk Nes
Anke Bijlsma over het project
Directeur Anke Bijleveld is er trots op dat ze het naar Nes kon halen. "Ik heb elke week gebeld. Dit is echt de allereerste keer dat het buiten het atelier in zijn totaliteit staat. Alles is hier in Nes te zien."

Interpretatie

Zij legt uit waar het NACHTWACHT360° eigenlijk voor staat: "Het betekent eigenlijk: de keerzijde van de kunst, dus er is ook een achterkant van de Nachtwacht. Een interpretatie van de fotograaf. Wij hebben een groot project in de theaterkerk van Nes. De hele tentoonstelling met kostuums en helmen heeft alleen in het atelier van Hans Ubbink in Amsterdam gestaan. De Nachtwacht zelf is ook in het Rijksmuseum geweest en in Miami."
Daarvoor is goed naar het werk van Rembrandt gekeken. "Zij hebben geprobeerd zich te laten inspireren door de originele Nachtwacht van Rembrandt. Zij zijn in het leven van die tijd gedoken en alle kleding is heel secuur nagemaakt. Het project liep echt uit 'uit de klauwen'. Er werden ook look-a-likes gezocht en zo hebben ze het helemaal in scene gezet in het atelier. Julius Rooymans is de fotograaf die dit allemaal bedacht heeft."
Kunstenaar Gerrit Breteler © Omrop Fryslân, Willem de Vries
In de kerk is ook werk van de kunstenaar Gerrit Breteler van Nes te zien. "Mijn muziekcarrière kan nu even niet verder, dus ik denk ik begin maar weer met schilderen. Ik ben een liefhebber van Rembrandt. En toen kwamen ze met dit project en met de foto's. Maar de schilderkunst moet er ook bij. Dus ik heb meegeschilderd en dat is ook nog eens gefilmd. Dat is interessant, want wie heeft er een idee van hoe zo'n schilderij ontstaat. Ik heb een deel van de Nachtwacht nageschilderd, maar ik heb de look-a-likes gebruikt van de foto's. Dus ik heb een nieuwe Nachtwacht gemaakt, met de look-a-likes. Het is vrij naar Rembrandt."
Volgens hem is het geen afbraak van het origineel. "Nee, want het is een hele andere discipline. Het is op zo'n manier juist goed om uit te zoeken waarom Rembrandt eigenlijk zo geniaal was en het niet alleen te roepen."
Kunstenaar Gerrit Breteler