Problemen op school Drogeham: "We kunnen toch niet zo lang wachten op uitslag?"

De coronacrisis zorgt nog steeds voor grote problemen in het onderwijs. Leerlingen dreigen op achterstand te komen, krijgen motivatie- en concentratieproblemen en ook onderwijzers hebben zorgen. Want je zult je maar ziek voelen...
School De Tarissing in Drogeham © Google Street Vieuw
Als leerkrachten ook maar een beetje verkouden zijn, komen ze thuis te zitten in afwachting van een coronatest. Het kan soms wel dagen duren, voordat ze zo'n test kunnen laten doen, en daarna moeten ze ook nog wachten op de uitslag.
Hele klassen zitten thuis, als er geen invallers zijn. Op dorpsschool De Tarissing in Drogeman weten ze zich er geen raad mee. Directeur Marthe Postma: "Een voltijds-leerkracht voelde zich niet goed en zit nu thuis. Onze vervangersgroep is vrij groot, maar meer mensen zijn een beetje ziek en daar zijn al vervangers op ingezet."

Pas vrijdag is er plek

Het krijgen van een coronatest is niet zomaar geregeld: "Hij heeft gistermiddag (dinsdag, red.) om twee uur gebeld en er is pas vrijdagmiddag plek. In Groningen of in Zwolle. De uitslag komt dan in of na het weekeinde." De kinderen zijn met lesmateriaal en een iPad naar huis gestuurd. De zieke leerkracht probeert, voor zover dat lukt, op afstand les te geven.
Wij kunnen toch niet tot na het weekend wachten op uitslag?
Marthe Postma
Postma begrijpt niet dat leerkrachten geen voorrang krijgen bij de tests. "Dit kan toch niet. Wij kunnen toch niet tot na het weekend wachten op uitslag? Wij hebben ons in alle mogelijke bochten gewrongen om de kinderen zo goed mogelijk les te geven op school. Dat willen we op normale wijze doorzetten. Leerkrachten moeten voorrang krijgen bij testen. Het is maar waar je prioriteiten liggen. Ik heb wel vaker het idee dat onderwijs niet de prioriteit heeft. Toch zijn wij één van de cruciale beroepsgroepen."
Schooldirecteur Marthe Postma