Anna (20) blij met messenverbod in Drachten: "Het gaat hier wel heftig"

Jongeren die rondlopen met messen op straat en ook niet meer zonder durven omdat er een angstcultuur leeft. Het klinkt als een film, maar het is het gevoel dat sommige jongeren in Drachten hebben. De afgelopen tijd zijn er meerdere bedreigingen geweest en in december werd Roan Brilstra van 16 jaar het dodelijke slachtoffer van een steekincident. Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland riep op om een landelijk messenverbod in te voeren. Zo ver is het nog niet, maar dinsdag gaat er in Drachten wel een verbod van niet-illegale messen in. Anna (20) is in Drachten ook bedreigd met een mes. Ze doet anoniem haar verhaal.
Rijpstra Mesferbod
Anna werd een paar weken geleden samen met een vriend bedreigd bij een snackbar op De Kaden. "Ik vind dat angstaanjagend. Ik vind dat niet normaal. Dan kom je gewoon normaal uit de kroeg met een leuke sfeer, en dan kom je naar buiten en dan ineens zoveel druk en zo benauwend. Echt, what de hell", de rillingen lopen haar weer over de rug als ze het vertelt. Anna hoopt dan ook dat er uiteindelijk geen messen meer op straat zijn. "Dit moet gewoon ophouden. Ik vind het niet leuk meer. Je kunt hier niet normaal over straat lopen en vooral niet als meisje."
Ze heeft zelf ook een mes bij haar gehad, maar doet dat nu niet meer. "Uit veiligheid. Als je hier over straat loopt, dan denk je wel: ik moet toch een mes bij me hebben. Het gaat hier wel heftig. Maar ik wil dat niet meer."

Landelijk verbod

"Er moet een landelijk verbod op messen komen in openbare ruimten." Dat was een oproep van burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland begin januari na de dood van Roan Brilstra (16). Nu, een paar maanden later, is er een begin van dat verbod. Op dinsdagavond om 21.00 uur gaat het messenverbod in Drachten in. Dat verbod geldt tot 7.00 uur en gaat dan 's avonds om 21.00 uur opnieuw in.
© Omrop Fryslân
Anna (20) en jeugdwerker Tamara vertellen (onherkenbaar) aan Omrop Fryslân over de messencultuur in Drachten:
Jeugdwerker Tamara vindt het een goed ding dat er een verbod is nu. Ze werkt bij Maatschappelijke Onderneming Smallingerland (MOS). "Naar mijn idee was het altijd al zo dat je geen messen op straat bij je had. Maar dat er nu extra op gecontroleerd en gehandhaafd wordt, lijkt mij een goed plan", zegt ze. "Als we kijken naar wat er de afgelopen maanden allemaal is gebeurd en ook qua heftigheid denk ik dat het goed is, ook al zou het niet echt nut hebben, dat het voor de mensen een veiliger gevoel geeft".

Dit moet stoppen

In het begin zal het verbod niet helpen, denkt Anna. "In het begin zullen ze nog meer doen en uitdagen en vervelend doen met de politie en zo, maar uiteindelijk hoop ik wel dat het helpt. Want dit moet stoppen."
Burgemeester Jan Rijpstra over het messenverbod
Het verbod geldt voor een zogenoemd veiligheidsregiogebied. Dat is een gebied in het centrum van Drachten. Het verbod geldt eerst voor een jaar. Het gaat om de Noorderbuurt, Houtlaan, Noorderdwarsvaart, Zuiderdwarsvaart, Berglaan, Museumplein en de Zuiderbuurt.