Advocaat Tjalling van der Goot: "Actie Grapperhaus was onverstandig"

Overtreders van de 1,5 meter-maatregel die een boete hebben gekregen, denken een goede kans te maken bij de rechter. Helemaal nu minister Grapperhaus van Justitie en Beiligheid zelf die regel op zijn huwelijk heeft overtreden. Een groot advocatenkantoor heeft intussen gevraagd om een algemeen pardon. Advocaat Tjalling van der Goot uit Leeuwarden staat tientallen overtreders bij.
Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Van der Goot noemt de actie van Grapperhaus niet verstandig. "Zeker niet van een man die in the picture is. Van der Goot verwijst daarmee naar de bordesfoto op de trouwerij van de minister."

Geloofwaardigheid

Volgens Van der Goot heeft Grapperhaus laten zien dat het moeilijk is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. "Het heeft met geloofwaardigheid van doen, zeker als minister die aanjager is van deze maatregel en noodverordening. Dat hij zichzelf er dan niet aan houdt, dat valt bij de meeste cliënten verkeerd."
Toch is de meest belangrijke reden om naar de rechter te stappen een andere. "Wij zijn principieel tegen de noodverordening omdat deze niet rechtmatig is. Het is een beslissing die genomen is door de Veiligheidsregio en is dus niet democratisch."
Tjalling van der Goot