Kazemattenmuseum krijgt bijzonder uniform uit WO2 overhandigd

Het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand krijgt vrijdag een uniform met een bijzonder verhaal erachter overgedragen. Het gaat om het uniform van sergeant-majoor instructeur Bauke de Jong, bestaande uit een jas, broek en overjas. De Jong vond op 11 mei 1940 op tragische wijze zijn dood toen hij gelegerd was in de Wonsstelling.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Toen de Tweede Wereldoorlog begon was Bauke, samen met 650 anderen, gelegerd in de Wonsstelling, de verdedigingslinie tussen Zurich en Makkum.
De inval van de Duitsers kwam onverwachts. De soldaten, die geen goeie bescherming hadden, maakten van hout en aarde zelf een 'kazemat', een bunker, die hen voor de aanvaller moest behoeden. De meesten dachten echter niet dat dit hen veilig zou houden tegenover de vuurwapens van de vijand. Het werd De Jong allemaal te veel.
Op een gegeven moment kon hij de spanningen niet meer aan en schoot hij op een burger en een soldaat, die gewond raakten. Daarop is De Jong op 11 mei 1940 door Nederlandse soldaten neergeschoten en aan zijn verwondingen overleden.
Klaas de Jong, de zoon van Bauke, overhandigt het uniform van zijn vader vrijdag aan Wim Stienstra, conservator van het Kazemattenmuseum. Dit zal gebeuren voor het monument met de namen van 19 mensen die sneuvelden in de meidagen van 1940. Ook de naam van Bauke de Jong staat op het monument.