Thialf wil 'bubbel' voor schaatssport worden: "Wij willen het schaatshart van de wereld zijn"

Thialf is kandidaat om tot januari alle wereldbekers te organiseren. Schaatsbond ISU hoopt in Heerenveen een 'bubbel' te maken om zo schaatsers te beschermen tegen het coronavirus. Thialf zou die rol graag vervullen, zegt directeur Marc Winters. Maar of dat haalbaar is, is nog maar de vraag.
Thialfbubbel
"We zijn er niet alleen trots op dat we genoemd worden, maar we staan er natuurlijk voor open dat te onderzoeken", zegt Winters. Wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld de recreatie in de ijshal, is nog onzeker. "Het is eigenlijk alleen nog een idee. Een van de dingen die we moeten weten is om hoeveel dagen en toernooien het gaat, dan kunnen we kijken naar de gevolgen voor Thialf."
Ook of het financieel haalbaar is voor de ijshal, is nog niet duidelijk. Thialf moest eerder dit jaar nog uit de financiële problemen geholpen worden.

Schaatshart van de wereld

Thialf wil de wedstrijden in ieder geval graag organiseren, zegt Winters. "We hebben de ambitie om het schaatshart van de wereld te zijn." Ook de schaatsers hopen dat Thialf het wordt. "De schaatsers roepen er zelf hard om dat ze het in Thialf willen doen, dat voelt heel trots."
Verslaggever Onno Falkena in gesprek met Marc Winters
Gedeputeerde Sander de Rouwe vindt het plan voor de schaatsbubbel in Heerenveen 'interessant', maar wijst er wel op dat Fryslân het schaatsseizoen niet alleen kan redden.
De gedeputeerde wil hierover praten met sportminister Tamara van Ark. Dat kan ook, want Van Ark komt dit weekend naar het Fries kampioenschap fierljeppen in Winsum. "Gouden medailles zijn prachtig, maar Thialf moet ook zwarte cijfers schrijven. Fryslân kan de kosten voor de topsport niet alleen dragen."
Schaatscoach Jillert Anema juicht het plan toe. "Er komt wel heel wat bij kijken, maar het kan wel. Je bent wel altijd afhankelijk van hoe de sporters zich gedragen. Als zij zich aan de regels houden, kan het wel."
Schaatscoach Jillert Anema