Komende stormen krijgen namen van Elfstedentochtwinnaars

Nederland wordt de komende maanden mogelijk getroffen door de storm Evert. Die is vernoemd naar Evert van Benthem, de winnaar van de Elfstedentocht in 1985 en 1986.
© Omrop Fryslân
De naam Evert staat op de lijst van stormnamen die het KNMI opgesteld heeft met Britse en Ierse weerdiensten. Andere Nederlandse namen op de lijst zijn Christoph (naar KNMI-oprichter Christophorus Buys Ballot), Klaas (Klaas Rienk Postma, weerman van het KNMI bij de watersnoodramp van 1953) en Minne (Minne Hoekstra uit Warga, winnaar van de eerste Elfstedentocht in 1909). Daarnaast komen de stormnamen Fleur en Julia van het KNMI.

Waarschuwen voor harde wind

Stormen krijgen een naam wanneer het KNMI code oranje of code rood instelt, en soms ook bij code geel. Dat moet helpen om mensen te waarschuwen voor het gevaar van harde wind, zoals ook gebeurt in Amerika.
De eerste grote storm van het komende seizoen krijgt de naam Aiden, waarna Bella, Christoph, Darcy, Evert en Fleur volgen.
Het KNMI voerde het namensysteem vorig jaar in. De eerste storm die in Nederland in naam kreeg, was Ciara in februari van dit jaar.
Stoarmnammen foar it seizoen 2020/2021 © KNMI